szerző:
hvg.hu

Hét év alatt kétszáz forinttal emelkedett az erre szánt napi összeg, a kormány szerint ez már bőségesebb étkezést biztosít.

Naponta 570 fointból kaptak enni a nyári szünetben azok a rászoruló gyerekek, akik ezt igényelték – derül ki Rétvári Bence Emmi-államtitkár Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

Rétvári a kérdésre válaszolva azt írta, a 2017-es nyári szünidőben országosan összesen 139 238 gyermek szünidei étkeztetésének céljára igényeltek központi költségvetési támogatást a települési önkormányzatok, a pénzből pedig 570 forint jutott egy gyerek egynapi nyári szünidei étkeztetésére, ami még mindig jobb, mint a 2010-es 370 forint.

Rétvári szerint a napi költségkeret ezen 7 év alatti 200 forintos emelkedésével "bőségesebb és jobb minőségű ételt kapnak a szünetben a szociálisan rászoruló gyermekek".

A válaszból az is kiderült, hogy a legrosszabb Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-BEreg megyében a helyzet, előbbiben ugyanis több mint 30 ezer, utóbbiben pedig több mint 28 ezer gyermeknek igényeltek nyári szünidei étkezést. Hajdú-Bihar megyében kapott a harmadik legtöbb rászoruló gyerek nyári étkeztetést, itt közel 14,5 ezren. A legkevesebben Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, valamint Budapesten igényeltek ilyet, mindhárom körzetben kevesebb mint ezren.

Az MSZP álláspontja szerint egyébként jóval több rászoruló gyermek lenne az országban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!