szerző:
hvg.hu

Eddig tiltotta az államháztartási törvény az offshore-ozást. A most benyújtott módosítás visszamenőlegesen volna hatályos, vagyis akár az is lehetséges, hogy így akarnának kifehéríteni problémás ügyleteket.

Varga Mihály gazdasági miniszter a kormány nevében múlt héten nyújtotta be azt a 154 oldalas salátatörvényt, amelynek nagy része EU-s szabályok magyar törvényekbe való átültetéséről szól, van azonban egy különösen érdekes pontja: ez tulajdonképpen engedélyezi, hogy Magyarország nagykövetségei offshore hátterű cégekkel is üzleteljenek ezentúl – írja a 444.hu.

Megszavazása esetén a törvény azt mondaná ki, hogy Magyarország automatikusan átlátható szervezetnek minősít minden olyan céget, amely a külképviseletekkel köt szerződést.

A cikk szerint ennek a pontnak semmi köze nincs az uniós jogharmonizációhoz, az offshore-ozást az államháztartási törvény tiltja, és érintett módosítás ráadásul valószínűleg szembemegy az alaptörvénnyel, amelyben benne van, hogy állami pénz nem mehet offshore cégekhez. Az már szinte csak apróságnak tűnik, hogy az alaptörvényt éppen a mostani kormány idején szavazták meg.

A salátatörvényt a kormányok mindig is szívesen használták arra, hogy erősen vitatható javaslataikat elrejtsék benne – jegyzik meg a cikkben.

Van az offshore-ozással kapcsolatban még egy paragrafus a salátatörvényben, ami fontos lehet: eszerint a módosítást "hatályos visszterhes szerződések tekintetében is alkalmazni kell”. Vagyis ezzel gyakorlatilag tisztára moshatják a korábban megkötött olyan szerződéseket, amelyek most nem feltétlenül felelnek meg a törvényi előírásoknak. Egyelőre nem tudni, ez konkrétan milyen szerződéseket érinthet.

A salátatörvényt egyetlen szavazással fogadhatja el a parlament.

Cikkünk megjelenése után megérkezett a külügy válasza is, amit változtatás nélkül közlünk:

A sajtóban megjelent ostobaságokkal szemben a külképviseletek nem offshore-oznak, a felvetés is nonszensz, hiszen a külképviseletek céget nem alapíthatnak. A külképviseletek – ahogyan bármelyik másik intézmény – a működésükhöz szükséges alapszolgálatatásokra szerződéseket kötnek vállalkozásokkal (pl. energiaszolgáltatók, beszállítók, építkezési vállalkozók), a szerződött partnerek tulajdonosi struktúrájának vizsgálatára a külképviseleteknek értelemszerűen nincs lehetőségük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!