szerző:
hvg.hu

Egy év alatt 13 százalékkal nőttek a bruttó átlagfizetések. A költségvetési szférában dolgozók már több pénzt vihetnek haza, mint a vállalkozások munkatársai.

A bruttó átlagkereset 292 400 forint volt augusztusban, ami 13,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 194 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 202 400 forintra becsülhető.

A KSH adatai szerint a legjobban a költségvetési szférában dolgozók keresnek, ők – természetesen csak ha a közmunkásokat nem számoljuk közéjük – 205 200 forintot vihetnek haza átlagosan. A vállalkozásoknál dolgozók átlagos nettó bére 202 600 forint, míg a nonprofit szervezetek átlagosan 181 ezres nettó bért adnak. A közmunkásoknak 54 300 forintból kellene kijönniük valahogyan a hónap végéig.

A KSH a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, valamint a költségvetési szféra és az állami közszolgáltató cégek keresetrendezésével magyarázta a nagy növekedést. Azt pedig már a hvg.hu-n is bemutattuk, hogy miért van igaza annak, aki úgy érzi, hogy az ismerősei többsége az átlagfizetésnél rosszabbul keres.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!