Németh András
Németh András

"Jó napot kívánunk, ön a Rosznyeftyet hívta. Ha van olyan olajipari vállalata, amelyet nem akar eladni, nyomja meg a kettőskereszt gombot " - így szól az utóbbi hetekben Moszkvában terjedő vicc.

Míg magyarul nem tűnik túl humorosnak a tréfa, az oroszok tökéletesen értik, miről van szó: a kettőskeresztre az oroszok ugyanis a „risotka” szót használják, amelynek másik jelentése rács, azaz börtön. Márpedig feltűnő gyakorisággal gyűlik meg a bajuk a törvénnyel azoknak az orosz üzletembereknek és politikusoknak, akik nemet próbálnak mondani Igor Szecsinnek, a legnagyobb orosz olajipari vállalat, a Rosznyefty első emberének, aki az utóbbi években látványos gyorsasággal vásárolta fel a vállalat vetélytársait. 

Legutóbb Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter fizette meg az ellentmondás árát: az ügyészség tíz év, fegyházban letöltendő büntetést kért a politikusra, mivel a vádak szerint kétmillió dolláros vesztegetési pénzt próbált kizsarolni Szecsintől azért, hogy minisztériuma támogassa a Basnyefty olajipari vállalat Rosznyefty általi bekebelezését. A pénzt maga Szecsin adta át Uljukajevnek - a koffer átvétele után azonnal őrizetbe vették Uljukajevet - ám az állítólagos vesztegető tagadja a vádakat, s azt állítja, provokáció áldozatává vált.  

Igor Szecsin egy szentpétervári gazdasági fórumon
©

Moszkvában sokan hisznek Uljukajevnek: aligha valószínű, hogy a helyi viszonyokat jól ismerő politikus valóban ujjat mert volna húzni Szecsinnel. Az is gyanús, hogy Szecsin annak ellenére nem ment el Uljukajev tárgyalására, hogy négyszer is beidézték tanúként. 

Már csak azért sem, mert az 1960-ban született Szecsint Vlagyimir Putyin orosz államfő legközelebbi szövetségeseként tartják számon,  s a Kreml szürke eminenciásának vagy Darth Vaderének is nevezett üzletember-politikus Oroszország második legbefolyásosabb embere. Az ugyancsak Leningrádban született Putyinnal egyébként már jó ideje közeli viszonyban vannak: amikor az 1990-es évek elején a leendő államfő a polgármesteri hivatalban dolgozott, Szecsin volt a titkára. 

Uljukajev előtt Vlagyimir Jevtusenkov, a Basnyefty egykori főtulajdonosa is nemet mondott a vásárolni akaró Szecsinnek, ám gyorsan beleegyezett az eladásba, miután gazdasági bűncselekmények miatt eljárást indítottak ellene. Sőt Szecsin keze állítólag benne volt az egykor leggazdagabb orosz oligarcha, Mihail Hodorkovszkij vád alá vonásában, bebörtönzésében, majd a csalással és sikkasztással vádolt üzletember érdekeltségi körébe tartozó Jukosz olajipari vállalat elkobzásában és feldarabolásában. 

A leningrádi munkáscsaládból származó, és gyermekkorában néha nélkülözésben élő Szecsint ismerősei munkamániás és alapos embernek tartják, aki - megtévesztően lágy hangjával - terrorizálja munkatársait. 

Nem jó főnök és nem jó üzletember, inkább olyan, mint egy munkatábor őre 

 - állította róla egyik korábbi munkatársa. Egy másik munkatárs - Vlagyimir Milov volt energiaügyi miniszter-helyettes - pedig azt mesélte, Szecsin stratégaként sem túl jó. “Nincs átfogó stratégia, a terjeszkedés inkább tűnik egy húsevő, egy krokodil spontán akciójának” - vélekedett Milov. Ezt részben Szecsin is elismerte, egyik ritka nyilatkozatában azt fogalmazta meg mottóként, hogy az életben, akár a dzsesszben, az improvizáció a lényeg. 

Szecsin pozícióját tovább erősíti, hogy Putyinhoz hasonlóan jó viszonyban van a titkosszolgálattal - sokak szerint annyira, hogy amikor az egyetem elvégzése után Afrikába ment tolmácsnak, a szolgálatok alkalmazásban állt -  s ez megkönnyíti számára, hogy egyből büntetőeljárás alá vonja a vele komolyan tárgyalni kényszerülő cégtulajdonosokat.  

Vlagyimir Putyin és Igor Szencsin egy megbeszélése Moszkvában
©

A 2008-2012 között miniszterelnök-helyettesként tevékenykedett Szecsin szigorúan figyel magánéletének sérthetetlenségére, s amikor a moszkvai lapok azt írták, hatvanmillió dolláros házat épít magának Moszkva mellett,  s százmillió dollárért vett egy jachtot új feleségének, azonnal beperelte az újságokat. Nem okozott túl nagy meglepetést, amikor a zsurnaliszták gyorsan elvesztették a rágalmazási pert.  

Moszkvában azt rebesgetik, hogy Szecsinnek jó esélye van arra, hogy a jövő márciusi elnökválasztás - és Putyin biztosnak tűnő győzelme után - ő vegye át Dmitrij Medvegyevtől a kormányfői posztot. Ez nem kis elégtétel lenne számára, ugyanis állítólag a jelenlegi miniszterelnök nem nézi jó szemmel Rosznyefty terjeszkedését és az állami szektor túlzott megerősödését. Szecsin előrelépésének esélyeit javítja, hogy tavaly neki sikerült eladnia a Glencore-nak és Katarnak a Rosznyefty 19,5  százalékát, s az üzletből szerzett 11 milliárd dollár sokat segített a gazdasági válságban lévő ország pénzügyi stabilitásának  a helyreállításában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Így játsszák ki a Putyinhoz hű orosz oligarchák a szankciókat Németországban

Szankciók ide vagy oda, virágzik a német-orosz gazdasági együttműködés. Ez derül ki a Deutsche Welle összeállításából, melynek apropóját az adta, hogy Németország exkancellárja, a Rosznyefty igazgatótanácsának elnöke lett. Gerhard Schröder korábban a Gazprom vezérkarát erősítette. Ez a két óriás adja Oroszország német beruházásainak a felét.