szerző:
hvg.hu

A Fidesz a végsőkig elmegy, hogy hatalmon maradjon, de leváltani csak akkor lehet, ha elfogy az EU-s ingyenpénz – véli Békesi László volt pénzügyminiszter.

Ha érdekei kívánják, a szükségállapot bevezetésétől sem retten vissza a kormány – mondta Békesi László volt MSZP-s pénzügyminiszter a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámának adott interjújában.

Békesi szerint a mostani uniós költségvetési ciklus után elfogy a szerény gazdasági növekedés fedezeteként beáramló ingyenpénz, és ezzel egy időben kifutnak az olcsó hitelek is. „A keleti nyitás kudarcot vallott, onnan nem érkeznek az unióhoz hasonló, szabad felhasználású források. Ez más helyzet lesz, nem lehet betömni majd az utolsó pillanatban az elégedetlen társadalmi csoportok száját némi béremeléssel vagy ajándékutalványokkal” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy már a Kádár-korszakban is megteremtették a pénzt kölcsönökből a jóléti kiadásokra, azt felelte: akkor minden hitelező tudta, hogy amíg a rendszer áll, visszakapja a pénzét. Az uniónak hátat fordító Orbán-rendszer szerinte nem lesz hitelképes, illetve irreálisan magas kamatokat kell majd fizetnie az új forrásokért, ezt pedig legfeljebb rövid távon lehet fenntartani.

A volt miniszter szerint egykori pártja, az MSZP „menthetetlenül öregszik és fogy”, az LMP sok mindennel próbálkozik, de eredménytelenül, a Jobbik nem tudja megszólítani a baloldaliakat, a Momentumról pedig kiderült, egyetlen filozófiája generációs alapon benyomulni a politikába. De ennél tovább is ment: szerinte ha elég erős volna az ellenzék, a kormány akár el is halaszthatná a választást.

Ne vicceljen, néhány robbantás után a hívei könyörögni fognak a szükségállapotért. Ez pedig egyszerűen kivitelezhető.

Ezt készíti elő az állandó háborús hangulat, a veszélyeztetettségtudat fenntartása – mondta.

Részletek a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámában.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Magyarországra jön Chuck Norris

Magyarországra jön Chuck Norris

Eszement kincsen ül Észak-Korea, miközben lakói éheznek

Eszement kincsen ül Észak-Korea, miközben lakói éheznek

Kamu államtitkárral találkozott a Képviselői Irodaházban, így csaltak ki 23 millió forintot egy vállalkozótól

Kamu államtitkárral találkozott a Képviselői Irodaházban, így csaltak ki 23 millió forintot egy vállalkozótól

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában