Megszabhatja a főnök, meddig maradjunk a munkában, de nem mindegy, hogyan

Nem arra kell figyelni, hogy a dolgozó napi nyolc órát van-e bent a munkahelyén, hanem egy keret szerinti óraszámmal gazdálkodhat, ha a cég munkaidőkeretet vezetett be.

  • hvg.hu hvg.hu
Megszabhatja a főnök, meddig maradjunk a munkában, de nem mindegy, hogyan

Egyre több munkahelyen döntenek úgy, hogy nem napi nyolc óra munkára rendelik be a dolgozókat, hanem egy meghatározott, többhetes időtartamon belül kell kijönnie a napi nyolcórás átlagnak. A munkaidőkeret alkalmazásáról a munkáltató szabadon dönthet, a bevezetéshez, módosításhoz, eltörléséhez nincs szükség a munkavállaló hozzájárulására. Kivételt ez alól az jelent, ha a cég a munkaszerződésben rendezte a kérdést, tehát ha valakinek a szerződésében benne van az, hogy napi nyolc órát kell dolgoznia, nem kell semmilyen meglepetésre sem számítania. Persze így a munkavállaló beosztható akár 5 egymást követő napra akár napi 12 órában is anélkül, hogy túlmunka keletkezne. A munkaidőkeret szabályait az Adózóna foglalta össze.

Amikor a munkáltató beosztja a dolgozó munkaidejét, arra kell figyelnie, hogy legalább egy héttel korábban írásban közölje, valamint az egészséges és biztonságos munkavégzést tegye lehetővé.

A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje – a részmunkaidőt kivéve – 4 óránál rövidebb nem lehet, 12 óránál tovább sem tarthat, a heti munkaideje pedig legfeljebb 48 óra lehet (kivéve készenléti jellegű munkakörben, ahol ha a felek megállapodnak, ezt 72 órára felvihetik). A szabályozásról további részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.