szerző:
hvg.hu

Nem csak az idealizmus, a gazdaság is azt kívánja, hogy minél jobban működjön egy ország demokráciája. A számok azt mutatják: vagy a tökéletes szabadság, vagy Európában elképzelhetetlen szigor kell egy ország sikeréhez.

Nem csak a demokrácia feltétlen hívei aggódhatnak amiatt, hogy a Freedom House az EU legkevésbé demokratikus államának választotta Magyarországot. A jelentést mindenki aggódva szemlélheti, akinek a magyar gazdaság helyzete a fontos. A mostani megállapításokat más nemzetközi felmérésekkel is összevetve ugyanis az derül ki: vagy tökéletesen működő demokrácia, vagy brutális szigorral irányított diktatúra kell ahhoz, hogy egy ország igazán sikeres lehessen.

A különböző országok gazdasági erejét sok elemzés próbálja listázni. Azt szinte mindegyik alapvetésként kezeli, hogy hacsak nem ül egy állam egy óriási olajmezőn, a vállalkozásoknak adott szabadság és a korrupció elleni harc létfontosságú ahhoz, hogy jól működjön a gazdaság. A friss adatok ezt látványosan igazolják.

Érdekes kép rajzolódik ki akkor, ha egymás mellé tesszük a Freedom House demokráciaindexét és az IMF vagy épp a Világbank listáját a világ leggazdagabb országairól. Abból a 30 országból, ahol a legmagasabb az egy főre jutó GDP, mindössze kettő olyan van, ahol nem a legmagasabb, 90 pont feletti, vagy a legalacsonyabb, 30 pont alatti szintű a demokrácia.

Középút gyakorlatilag nem létezik.

A két kivétel közül ráadásul az egyik az Egyesült Államok, ahol a mutató a választás orosz manipulálásának gyanúja és az elnöki család üzleti ügyeinek átláthatatlansága miatt lecsúszott 90 pont alá. A másik pedig a dúsgazdag Kuvait, amely egy kicsivel szabadabb a többi arab államnál.

©

Az sem baj, ha diktatúra, csak büntessék meg, aki korrupt

Még tanulságosabb, ha a leggazdagabbak listáját a legkevésbé korruptak rangsorával hasonlítjuk össze, a kettő élbolya ugyanis szinte tökéletesen egybeesik. A Transparency International készítette el a világ korrupciós indexét, a 15 legkevésbé korrupt állam közül 14 ott van a leggazdagabb 30 ország között (az egyetlen kivétel Új-Zéland).

Ráadásul a korrupció elleni harc nem csak a jól működő demokráciákban hozhat látványos gazdasági sikert. Több olyan dúsgazdag ország is van, ahol demokráciáról szó sem lehet, de a korrupcióellenes listán így is jól állnak, ilyen például az Egyesült Arab Emírségek, vagy épp Szingapúr. Nem csoda: ha az üzleti partnerek azt látják, hogy egy országban biztonságban van a pénzük, akkor szívesen félrenéznek, amikor az emberi jogokról és a politikai szabadságról van szó.

Abu-Dzabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosa
©

A szupergazdagok közül Szaúd-Arábia és Kuvait a kivétel, ebben a két országban úgy is bőven maradt pénz eddig, hogy tombol a korrupció. De ez is változhat, a szaúdi trónörökös például már belátta, hogy a dinasztia fényűző életvitelét lehetetlen hosszú távon fenntartani, és látványos harcot hirdetett a korrupció ellen. Ennek az eredményei csak a későbbi felmérésekben látszanak majd, ahogy az is, hogy valóban a korrupciót tudja megállítani, vagy csak a saját személyes riválisait üti el a hatalomtól így.

Rossz társaságba kerültünk

Az elmúlt évszázadok során általában az volt a jellemző, hogy minél jómódúbbá vált egy ország, annál inkább demokratizálódott. Akadnak azonban kivételek is: Oroszországban, Venezuelában és újabban Magyarországon is módszeresen rombolják le a demokráciát – erről készített magyarázó videót a napokban a New York Times. Szerintük ezekben az országokban erős vezetők fokozatos, az adott pillanatban népszerű lépések sorozatával szedik szét a demokratikus intézményrendszert.

Miért a demokrácia gazdasága működik a legjobban?

Amikor a Transparency International a növekedés kockázatairól kérdezte az üzleti döntéshozókat, ők azt válaszolták: egy ország gazdaságából akkor lehet a legjobbat kihozni, ha minimális a korrupció, és ha nem kell attól félni, hogy a kormány kénye-kedve szerint írják át a törvényeket napi szinten. De pontosan ugyanerre jutott egy másik kutatásban a Világgazdasági Fórum is. Ha az üzleti világ megbízik egy országban, akkor magasabb lehet a beruházási ráta, az alacsony korrupció növeli a versenyképességet, és a magánberuházásokból is több lesz.

Azt már nem tette hozzá a vizsgálat, de így is egyértelmű, hogy mindez a legkönnyebben a demokráciákban valósulhat meg. A demokráciaindexen majdnem maximális pontszámú országok közül csak két kisebb és kereskedelem szempontjából rossz helyen fekvő állam, Új-Zéland és Uruguay nincs a világ leggazdagabbjai között. De az sem véletlen, hogy legdemokratikusabb 30 ország közül 19 európai, a leggazdagabb harmincból 15 az, a legkevésbé korruptak harmincas listájáról pedig 17.

Ami a kormány szerint igazán fontos

A magyar kormány könnyedén elintézte a Freedom House jelentését azzal, hogy szerintük csak Soros György körei indítottak újabb támadást az ország ellen, de korábban a Transparency Internationalt is ellenséges civil szervezetnek minősítették. A kormánykommunikáció szerint a versenyképesség az igazán fontos – ehhez képest a Világbank versenyképességi ranglistáján hét helyet sikerült visszacsúszni egyetlen év alatt. Igaz, a módszertant most épp átírják, ettől pedig javulást várhat a magyar kormány is.

©

Ezen a listán több olyan tényező is látszik, amelyen könnyű javítani, ha a kormány úgy akarja. Jutalmazzák például azt, ha alacsonyak a cégek adói, vagy ha kisebb a bürokrácia. Ezekben a mutatókban Magyarország fejlődött az elmúlt évek alatt, csakhogy a hozzánk hasonló országok még jobban teljesítettek, emiatt előzhettek meg többen is. Ráadásul a korrupció nálunk is visszafogja a gazdaságot: a Transparency listáján az EU-ban csak négy ország ért el nálunk rosszabb helyezést. Persze egész más a helyzet, ha nem csak Európához mérjük magunkat: a korrupció elleni harcban azért még mindig jobban állunk, mint az Európán kívüli világ nagy része, és a demokrácialistán is szabadnak sorolták be az országot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

Tóth Gabi titokban ment férjhez

Tóth Gabi titokban ment férjhez

Akár ki is hátrálhat a kormány a 3-as metró támogatási szerződéséből

Akár ki is hátrálhat a kormány a 3-as metró támogatási szerződéséből

Rejtélyes körülmények között meghalt egy ukrán kamionos Nagykanizsán

Rejtélyes körülmények között meghalt egy ukrán kamionos Nagykanizsán

Óriási dézsát vitt az utánfutóján egy magyar sofőr

Óriási dézsát vitt az utánfutóján egy magyar sofőr