szerző:
hvg.hu

Az országukban a demokráciát módszeresen lebontó vezetők között szerepel a The New York Times magyarázó videójában.

A videóban elhangzó narráció szerint az elmúlt évszázad során általában az volt a jellemző, hogy minél jómódúbbá váltak az országok, annál inkább váltak demokratikus berendezkedésűvé. Akadnak azonban kivételek, például Oroszország és Venezuela fokozatosan demokratizálódott, ám az elmúlt időszakban újra közelebb került a korábbi, diktatórikus berendezkedéshez. Max Fisher és Amanda Taub, a The New York Times újságírói a lap The Interpreter című sorozatában arra próbáltak meg választ találni, miért.

"Ezekben az országokban nem történt puccs, nem rohanták le őket. A választók mindegyikükben erős vezetőket választottak, akik belülről bontják le a demokráciájukat" – magyarázta Taub. Itt kerül szóba Magyarország és Orbán Viktor, a venezuelai Hugo Chávezzel, a török Recep Tayyip Erdogannal és az orosz Vlagyimir Putyinnal egy körben.

Orbán, Erdogan és Putyin demokráciaroncsoló módszereit úgy írják le, mint fokozatos, és az adott pillanatban akár népszerű lépések sorozatát. Az egyik ilyen a társadalom megosztása: ha sikerül elérni, hogy az egyik politikai oldal szimpatizánsai eléggé tartsanak az ellenzéktől, akkor fontosabbnak tartják magukat, mintsem a demokráciát megvédeni.

Az újságírók szerint az sincs kizárva, hogy az Egyesült Államokban is megtörténik ugyanez. A rendszer ugyan még tartja magát, de a vészjósló jeleket már meg lehet figyelni: a polarizációt, a populizmust és azt, hogy az emberek erőskezűnek gondolt vezetőt választottak elnöküknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!