szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Elios egyik igazgatója is ott volt a pályázati kiírás társszerzői között, az árak kiszámításához használt három, egymástól elvileg független ajánlatban pedig pont ugyanazt a számítási hibát követték el - áll a Kalocsáról kiszivárgott jelentésben.

Újabb dokumentum került nyilvánosságra az Elios-ügyről. Az MSZP kiadta ugyanis azt a levelet, amelyet az EU csalás elleni hivatala, az OLAF a kalocsai városvezetésnek küldött. Ebben pedig gyakorlatilag pontosan ugyanolyannak írják le a csalást, mint a már eddig megismert dokumentumokban: a pályázat kiírásánál ott voltak azok, akik az Elios győzelmében lehettek érdekeltek.

A dokumentum szerint a pályázat mellékletébe társszerzőként az a Mancz Ivette írta bele a lámpák javasolt számát és költségeit, aki az Elios közvilágítási igazgatója volt. Sőt, még a projekt zárásánál, az ellenőrzést végző cég nevében is ő adott ajánlatot.

Hamar Endre neve is felbukkant Kalocsán is: Tiborcz István üzlettársa az Elios társtulajdonosa volt, cége, a Sistrade Kft. pedig a közbeszerzés kiírásához szükséges műszaki dokumentációt és a terveket készítette, vagyis ő tudott beavatkozni, hogy a tendert úgy írják ki, ahogy az az Eliosnak megfelel – áll a jelentésben.

Az anyag szerint Kalocsán is bevetették az egyik leglátványosabb trükköt: három nappal a leadási határidő előtt módosítottak egy Excel-táblát a pályázat egyik mellékletében, így a korábbi 50 ezer helyett 100 ezer órát lehetett elszámolni a ledes világítótestekre. Így pedig máris kijött a projekt 15 éves megtérülése.

Azt Kalocsán is három, elvileg független ajánlatból kellett kiszámolni, hogy mi a piaci ár, amely alapján meg lehetett becsülni, milyen árat írhatnak be a pályázatba. Ezt késve, hiánypótlásként adták be a dokumentum szerint, és a vizsgálat arra jutott: a három ajánlatott ugyanaz az ember írta. A gyengébb ajánlatok ráadásul minden részletükben pontosan ugyanúgy 5, illetve 7 százalékkal voltak drágábbak a győztesnél, mint egy sor másik esetben.

A jelentésben azt is leírták: mindhárom, egymástól elvileg független ajánlatban ugyanazt az egy számítási hibát követték el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Operatív törzs: Vigyünk innivalót, és öltözzünk praktikusan, ha oltásra megyünk

Operatív törzs: Vigyünk innivalót, és öltözzünk praktikusan, ha oltásra megyünk