szerző:
hvg.hu

Jelentős tehercsökkentésre vonatkozó elképzelést lengetett be a miniszter.

A kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Időknek adott interjújában.

A miniszter azt mondta, akkor lehet újabb nagy adócsökkentést végrehajtani, ha ahhoz rendelkezésre áll minden fontos feltétel, például az, hogy a gazdaság stabil legyen és növekedjen, miközben a munkaerőpiac javuló viszonyokat mutasson. Konkrétumokról összességében nem nagyon beszél Varga, így például azt sem tudni, időpont tekintetében mikor valósulhatna meg a belengetett tehercsökkentés.

A miniszter szerint a számok megannyi tényezőtől függhetnek és figyelni kell sok más tényező mellett arra is, hogy az ország pénzügyei rendben legyenek, a nehezen megteremtett költségvetési egyensúly ne boruljon fel.

Varga azért utalást tett arra is, hogy az adócsökkentésre vonatkozó tervek egyik alapvető feltétele az újabb Fidesz-győzelem. "Ha áprilisban a választóktól megkapjuk az ehhez szükséges felhatalmazást, akkor a következő négy évben is úgy óvjuk majd a költségvetési egyensúlyt, és olyan szigort alkalmazunk az állam pénzügyeiben, mint tettük ezt a mögöttünk hagyott nyolc esztendőben. Csak ez a hozzáállás adhat megfelelő alapot az újabb nagy adócsökkentésekhez."

"Az ország teherbíró képességét természetesen minden ilyen döntéskor figyelembe kell venni, a szocialista időszakkal szemben ugyanis nincs felelőtlen osztogatás, szavazatszerző pénzszórás" – tette hozzá a miniszter a kormányközeli lapnak adott interjúban.

Utóbbi szófordulatok a Transparency International friss jelentését tekintve igazán pikánsak. Mint ismeretes, a csak nemrég nyilvánosságra hozott korrupcióérzékelési lista szerint Magyarország immár az EU második legkorruptabb országa.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Az e-szja bevezetésével csökkent az adakozók száma

Az adóhatóság által elkészített elektronikus személyi jövedelemadó (szja)-bevallások bevezetésével egy év alatt egymilliárd forinttal csökkent az adófelajánlások összege és félmillióival az adakozók száma - írja pénteki számában a Népszava a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva.