szerző:
hvg.hu

Az itt élők tiltakoznak a tervezett kavicsbánya létesítése ellen, amely az erőművi beruházáshoz termelné az építőanyagot. Az aláírásgyűjtési akciót követően pénteken döntött a helyi választási bizottság, lehet voksolni.

Pénteken számolta meg a helyi választási Bizottság a népszavazást kezdeményező aláírásokat, ha nem támadja meg senki a határozatot, akkor biztosan kiírják a helyi népszavazást a tervezett kavicsbánya ügyében.

Az előzmények

Bő fél évvel ezelőtt jelentkezett a faluban egy szekszárdi vállalkozó, hogy kavicsbányát építene Madocsa közigazgatási területén, hogy a Paks II. atomerőmű hamarosan kezdődő építkezéséhez termeljen és szállíthasson alapanyagot. A helyiek nem igazán barátkoztak meg egy gigaberuházással, mostanra sikerült elérniük, hogy hamarosan szavazhatnak a kavicsbánya létesítéséről.A bányát 140 hektárra tervezte a vállalkozó, igaz, nem egyszerre bevonva a területet, hanem apránként terjeszkedve. Ez nagyjából akkora terület, mint a falu lakott része, 160 földtulajdonost érintene. A faluval is ismertetett tervek szerint évente 1 millió tonnát termelnének ki a bányából, ez azt jelentené, hogy naponta 2750 tonnát is szállítani kellene a falun át.

Nam adták a földjüket

Több madocsai lakos földterületét is érintette volna a bányanyitás, akiket ugyan az atomerőmű építése nem zavar, de a megélhetésüket jelentő földet nem akarják átadni a kavicsbányának, másfelől viszont a bánya termelésének beindulásával járó szennyezés, forgalomnövekedés sem hiányzik a falunak.A vállalkozó a környezetvédelmi hatástanulmány közzétételéhez is hozzájárult, a falu honlapján olvasható tanulmány szerint az építési anyagot a szárazföldön juttatnák el Paksra. A helyieket ez zavarná a legjobban. A vállalkozó úgy próbálta megnyugtatni a helyieket, hogy ő maga azt tervezi, hogy a Dunán juttatná el majd a kibányászott kavicsot és homokot az építkezésre, mire a bánya elkészül, valójában már a vízi útnak lesz realitása.

Első körben az önkormányzat belement a bánya létesítésébe, ennek érdekében még a rendezési tervet is módosították, átminősítették a területet, hogy meg lehessen kérni rá a szükséges engedélyeket. A lakosok tiltakozásával szembesülve még tavaly ősszel visszavonta a támogató határozatát a képviselőtestület.

Nemet mondtak a csábításra

A szekszárdi vállalkozó nem adta fel, levélben kereste meg a földtulajdonosokat még februárban azzal, hogy a piaci ár háromszorosát, hektáronként 7 millió forintot is ajánlott a leendő bánya működéséhez szükséges terület megvásárlásáért. Bár csábító volt az ajánlat, mégsem mentek bele. A vállalkozó találkozóra is hívta a helyieket, de a lakosok a fórumra nem mentek el, annak kezdete előtt táblákkal demonstráltak. Ezt követően gyűjtötték össze a kellő számú aláírást, majd a héten leadták az összegyűjtött íveket. A kétezer lakosú Madocsán több, mint ezer aláírást adtak le, amelyet öt nap alatt gyűjtöttek össze, az érvényességhez 315 aláírás kellett volna. Így ha nem nyújtanak be fellebbezést a helyi választási bizottság pénteken meghozott határozata ellen, akkor a helyi népszavazást is kiírják rövidesen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

A pénz mellé elismerést és feladatot is kaptak magyar tudósok, Brüsszeltől

A pénz mellé elismerést és feladatot is kaptak magyar tudósok, Brüsszeltől