szerző:
Z. B.

A fővárosi közgyűlés szerdai döntése szerint a parton, a kerítések vonalában épülne a mobilgát. A civilek szerint ez a verzió azonban évekig húzódó kisajátítással, ugyanakkor hasonló tájrombolással járna, mint a korábban tervezett nyomvonal.

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén ismét elfogadott egy nyomvonalat a római-parti gátra, de ez se nem a városháza által korábban támogatott, közvetlenül a partélre épített nyomvonal, sem a civilek által támogatott a parttól beljebb eső, Nánási-Királyok úti nyomvonal volt. Hanem egy harmadik, Bús Balázs óbudai polgármester által korábban felvetett alternatíva, mely közvetlenül a Dunaparton, de a telektulajdonosok kerítésének vonalában épített gát tervezésének továbbvitelét támogatta.

Mindez azután történt, hogy tavaly decemberben, az elmaradt népszavazás után Tarlósék eldöntötték, hogy egy szakmai grémiummal vizsgáltatják meg a parti gát tervezett nyomvonalát.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse a döntés után egy videóban azt mondta, a közgyűlés a Nánási-Királyok úti nyomvonal tervezését és kivitelezését annak ellenére vetette el a közgyűlés, hogy már korábban Tarlós is elismerte, hogy

a Nánási-Királyok útján már meglevő gát megerősítésével is tudnák garantálni a terület árvízvédelmét, vagyis nem is lenne feltétlenül szükséges a Dunával párhuzamos új védmű megépítése.

A Fák a Rómain civil csoport közleménye szerint a most elfogadott, parti ingatlanok kerítésvonalára épített nyomvonal megvalósulása esetén

ugyanúgy marad a tájrombolás, mint az eddigi partélre tervezett verzió esetén, de így elhúzódó telekkisajátítással is számolni kell.

A civil csoport szerint elképzelhető, hogy a főpolgármester is tudja, hogy ebből a megoldásból semmi sem lesz, csak ki szeretné húzni az időt a jövő évi önkormányzati választásokig.

A kerítésvonali nyomvonal ellen az amúgy gátpárti Római-partért Egyesület is tiltakozott: azt írták Facebookjukon, hogy

a parti kerítésvonalon a kisajátítási perek miatt a gát építésének kérdése akár évtizedekre is kitolódhat, annak a költségei pedig előre nem láthatóan magasak lehetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!