szerző:
hvg.hu

Két SUV modelljének az árát is emeli a BMW Kínában, mivel azokat az USA-ban gyártják. Hasonló lépésre kényszerült a Daimler is.

A BMW német autógyár az X5 és az X6 modelljeire 4, illetve 7 százalékos áremelést javasol a kínai kereskedőknek, válaszul arra, hogy Peking pár hete 25 százalékos újabb vámmal sújtotta az USA-ban gyártott autók behozatalát. Peking júliusban 34 milliárd dollárnyi amerikai importra vetett ki újabb sarcot, köztük az autókra is.

Az USA-ból Kínába szállított autókat így jelenleg összesen 40 százalékos vám sújtja. Ami azt jelenti, hogy a BMW a veszteség jelentős részét lenyeli. Mivel azonban a két luxusmodell igen népszerű Kínában, a német autógyár magas haszonnal adja el őket, amely viszont most nyilvánvalóan a vámok miatt jelentősen csökken. Az SUV típusok eladása szárnyal Kínában, a BMW tavaly az amerikai gyáraiból több, mint százezret adott el belőlük az ázsiai országban.

Kína a világ legnagyobb autópiaca, és a vámköltségek lenyelésével a BMW csak követi a Fordot, amely közölte, egyelőre nem emeli a Kínába szállított autói árát, nehogy megtörje az eladási lendületet. A luxus autómárkák között igen éles a verseny Kínában.

A BMW német riválisa, a Daimler a napokban csekély mértékben emelte a GLE modelljének az árát, amelyet ugyancsak az USA-ban gyártanak. A Daimler egyúttal közölte, hogy az idén az adózás előtti profitja várhatóan csökken, mert az új kínai vámok visszafoghatják a Mercedes SUV modelljei iránti keresletet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Németh Szilárd bemutatja az „Így főznek a birkózók” könyvet

Németh Szilárd bemutatja az „Így főznek a birkózók” könyvet

20 szokatlan rádiójelet fogtak az űrből

20 szokatlan rádiójelet fogtak az űrből

Kis híján 5 milliárd forinttal támogatta az üldözött keresztényeket a kormány

Kis híján 5 milliárd forinttal támogatta az üldözött keresztényeket a kormány

Csaknem 400 cég köthető Mészároshoz, Vajnához és Garancsihoz

Csaknem 400 cég köthető Mészároshoz, Vajnához és Garancsihoz

Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

A beteg gyerekekért énekel az Alma Együttes

A beteg gyerekekért énekel az Alma Együttes