szerző:
hvg.hu

Az eszközöket a seregélyek ellen vetik be a szőlőgazdák, de több olyan hangosan üzemel, hogy képtelenség mellette pihenni.

Felterjesztési jogával élve a kormányhoz fordul a balatonberényi képviselő-testület, kérve a madárriasztó hangágyúk használatának szabályozását – közölte Horváth László (független) polgármester pénteken az MTI-vel.

Az MTI korábban arról számolt be, hogy idén a szokásosnál előbb érik a szőlő, így a gazdák a balatoni turisztikai csúcsszezon közepén megkezdték már a hangágyúk használatát, hogy megvédjék munkájuk gyümölcsét a seregélyektől. Balatonberény – ahol a külterületi szőlők közvetlenül szomszédosak az üdülő-, illetve a lakóövezettel – a Somogy Megyei Kormányhivataltól kért soron kívüli intézkedést egy hete, arra is hivatkozva,

hogy a kora reggeltől estig, 10-12 másodpercenként durrogó hangágyúk elviselhetetlen zaja miatt sok vendég távozott a településről.

Horváth László az MTI-nek pénteken azt nyilatkozta, a kormányhivatal még nem intézkedett, de a település tíz helyszínen zajszintmérést végeztetett. A hangágyúk zaja 7 helyszínen meghaladta a megengedett értéket. Csütörtökön összehívták a térség szőlősgazdáit, a hegyközség elnökét és a hegybírót, hogy az esetleges bírságolások helyett kompromisszumra jussanak. Megállapodtak, hogy szakértő fog segíteni a gazdák hangágyúinak beállításában, és a lövések sűrűségét is legalább felére csökkentik.

A polgármester azt mondta, azért fordulnak a kormányhoz, mert olyan jogszabályokat tartanak szükségesnek, amelyek engedélyhez kötik és megfelelően szabályozzák a madárriasztó hangágyúk használatát. Azt is mondta, hogy a balatonberényi önkormányzathoz

még a szemközti parton lévő Vonyarcvashegyről is érkeznek panaszok.

©

A híres szőlő- és bortermelő vidéknek is számító üdülőrégió több részén, egyebek közt Balatonboglár és Balatonlelle térségében is gond a hangágyúzás, amely a legolcsóbb és leghatékonyabb módszernek számít a seregélyek ellen, bár akad már többféle védekezési lehetőség is.

Augusztus elsejétől a vadászok is riaszthatják puskalövésekkel a madarakat. A balatonberényi képviselő-testület kezdeményezi ennek a jogszabálynak a módosítását is úgy, hogy ne a naptárhoz, hanem a szőlő éréséhez igazítsák a vadászok bevetésének lehetőségét – mondta Horváth László.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mennyei megyei: belerúghattak a piros lapokat osztogató bíróba Sokorópátkán

Mennyei megyei: belerúghattak a piros lapokat osztogató bíróba Sokorópátkán

Michelle Obama: Most kissé kiszolgáltatottnak érzem magam

Michelle Obama: Most kissé kiszolgáltatottnak érzem magam

Ennél szomorúbb esküvői fotót nehéz elképzelni

Ennél szomorúbb esküvői fotót nehéz elképzelni

Menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök

Menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök

Szétszedték gyorsan az új iPad Prót is, és imádkozzon, hogy ne romoljon el

Szétszedték gyorsan az új iPad Prót is, és imádkozzon, hogy ne romoljon el

A CNN beperli Trumpot a kitiltott újságírója miatt

A CNN beperli Trumpot a kitiltott újságírója miatt