szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezermilliárd dollár, vagyis 276 ezer milliárd forint: az Apple a nyilvánosan jegyzett amerikai cégek közül elsőként lépte át ezt az álomhatárt. A 12 nullát tartalmazó összeg megfoghatatlan, mi azért megpróbáltuk valahogy megfogni.

1. Ha az Apple ország lenne

Ezermilliárd dolláros értékével a 17. leggazdagabb lenne a világon. Épp lemaradna Indonézia mögött, de könnyedén lehagyná a törököket, a magyar GDP-nél pedig majdnem nyolcszor értékesebb a cég.

Ennél is meglepőbb talán, hogy az Egyesült Államoktól sem marad olyan nagyon el: az amerikai gazdaság mérete nagyjából húszszorosa az Apple-nek.

Ez azonban nem minden: a Bloomberg a cég egyéb adatait is összevetette egyes országokéval, és ebből kiderül

  • a 34 százalékos éves növekedés az Északi Mariana-szigetekének felel meg
  • 122 milliárd dolláros külső adóssága annyi, mint Kolumbiáé
  • 123 ezres dolgozói létszáma Francia Polinézia foglalkoztatottjainak számával vethető össze.

1 grafikon, 5 mérföldkő: ezek repítették az Apple értékét 1 billió dollár fölé

Nem csak az Apple saját történelmkönyvébe került bele a vállalat csütörtöki napja: a világ eddigi összes nyilvánosan jegyzett társasága közül elsőként lépte át az 1 billió (1000 milliárd) dolláros piaci kapitalizációt.

2. Ha mindenkinek venne egy iPhone-t

És persze nagylelkű lenne, így mindenki egy X modellt kapna, 999 dolláros listaáron. Nos, itt legalább nincs nehéz dolgunk a számolással, az ezer milliárdból 1,001 milliárd darab készülék jönne ki (már ha nem adna magának a nagy tétel után kedvezményt a társaság).

Vásárlók sorba állnak az Apple amerikai számítástechnikai cég egyik kölni üzlete előtt 2017. november 3-án.
©

Ebből a világ minden hét és feledik emberének jutna egy készülék, vagy ha úgy tetszik, minden tíz év feletti indiai kaphatna belőle.

Az akció logisztikája is elég látványos lenne: a USA Today számításai szerint ha az iPhone-okat nem saját dobozukban, hanem szorosan összepakolva szállítanák, egy hajókonténerbe 864,5 millió dollárnyi férne be. Tizenöt konténer annyit érne, mint Albánia teljes GDP-je.

3. Ha a teljes vagyonát aranyban tartaná

Miközben az Apple árfolyama – a részvénypiaccal együtt – a csúcsra tör, az arany ára most nem döntöget rekordokat. Így ha a techcég vezetése úgy döntene, a nemesfémbe fekteti vagyonát, viszonylag jól járna. Vagyonából több mint 25,6 ezer tonna aranyat tudna vásárolni a trezorba.

Steve Jobs, az Apple legendás vezetője, aki az iPhone-nal elindította a cég szárnyalását
©

4. Ha úgy döntene, felvásárolja a konkurenciát

Gond nélkül megtehetné: legnagyobb riválisa, a Samsung értéke kevesebb, mint az Apple harmada. A Samsung felvásárlása elméletben nem csak a konkurencia kiiktatásához járulhatna hozzá, de akár olcsóbb termeléshez is, hiszen az Apple már most is kihasználja a dél-koreai óriáscég gyártókapacitását telefonjai gyártásánál.

A Microsofttal már nehezebb dolga lenne: a cég piaci értékét jelenleg 820 milliárd dollárra teszik – ezzel egyébként az Amazon és a Google anyacége, az Alphabet után a negyedik legértékesebb amerikai tőzsdei társaság. A nyolcszázas klubban tartozkodó cégek közül az Amazon esélyes arra, hogy értéke elérje az ezermilliárd dollárt – és ehhez kockázatos termékfejlesztéseket sem kell végrehajtania, az online kereskedelem előretörése repíti a céget magával.

5. Ha olimpiát akarna rendezni

A budapesti olimpia árát – elméletben – 774 milliárd forintra becsülték. Tételezzük fel, hogy az Apple nem engedné, hogy elszálljanak a költségek, így nagyjából 2,8 milliárd dollárját vinné el a projekt. Ez apróságnak tűnik az értékéhez képest, de még 285 milliárd dolláros készpénzállományának is mindössze az egy százaléka.

Az Apple egyébként most van túl egy ilyen nagyszabású fejlesztésen: a cég új, a telefonok gombjára hajazó központja, az Apple Park több mint 5 milliárd dollárból valósult meg Cupertinóban.

©

6. Ha úgy döntene, kifizeti adótartozását Írországnak

Gond nélkül megtehetné, hiszen az Európai Bizottság két évvel ezelőtt 13 milliárd euró (15 milliárd dollár) behajtását írta elő. Legfrissebb hírek szerint az Apple ebből 5 milliárd euróval még mindig tartozik.

7. Ha nevéhez híven almát vásárolna

Akárcsak az Apple, legendás számítógépe, a Macintosh neve is az almát idézi fel – a McIntosh egy Észak-Amerikában ismert fajtája a gyümölcsnek. Ha bevonulna a cég a Walmartba és McIntosh-ból vásárolna be, 666 milliárd font, vagyis több mint 302 millió tonna gyümölccsel jöhetne el. Ez a világ éves almatermésének a négyszerese. Nem McIntosh-ból, összesen.

+1. Ha egy almaszedő szeretne ennyi pénzt keresni

Magyarországon 208 millió évig kellene dolgoznia. Persze az idei, nagyjából 400 dolláros havi fizetést alapul véve, remélhetőleg időközben azért nőne a bére. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kis híján 5 milliárd forinttal támogatta az üldözött keresztényeket a kormány

Kis híján 5 milliárd forinttal támogatta az üldözött keresztényeket a kormány

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját

16 milliárd forintot költött a budapesti olimpia pályázatát szervező cég

16 milliárd forintot költött a budapesti olimpia pályázatát szervező cég

Népszavazást akar a Momentum a lakástakarékokról

Népszavazást akar a Momentum a lakástakarékokról

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait