Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiperkálta a borsos belépőjegyet a Szigetre, és már nincs kedve ételre is ennyit költeni? Megmondjuk, mit tehet.

Sziget 2018
Rekordot dönt-e az idei Sziget? Mennyi a sör? Milyen a buli a VIP-ben? Britek vannak többen vagy hollandok? A Sziget egymilliárd forinttal többet költött idén a fellépőkre, mi pedig idén is ott vagyunk, és megmutatjuk, mit lehet kihozni egy hét együttlétből.
Friss cikkek a témában

Két adag is kijön belőle – mondja büszkén és feltűnő magyar akcentussal egy fiú, aki a Sziget északi részén felhúzott Aldi sátorból lép ki, a kezében egy tálca bepácolt csirkecombbal. Az olcsóság ára az idő – igaz, abból itt van dögivel koncertek és a látszólag céltalan bandukolás között.

©

Ha valaki jó tíz perc sétával eljutott a Nagyszínpad környékéről ide, utána még számoljon egy negyedórás sorban állással is, mielőtt bejut a boltba, aztán még egy kis idővel a grillpultnál, ahol megsütik a húst – csakis azt, amit ott vásároltak.

©

Cserébe körettel akár egy ezresért is megvan egy meleg főétel – vagy, ahogy a fesztiválozótól hallottuk, mindjárt kettő. Nem véletlen, hogy az Aldinál nagyüzem van ilyenkor a grillpultnál: tavaly közel 20 ezer adatg ételt készítettek a szakácsok.

©

A sort az üzletlánc adatai szerint minden nyolcadik látogató állta végig. Igaz, ennek az időtartama semmiség ahhoz a zarándokúthoz képest, amelyet a Szigeten lakók jó része évről évre megtesz a közeli hipermarkethez. Az Auchan parkolója már nem hivatalos fesztiválhelyszínné avanzsált, ahol idén medencét is felépítettek – persze az is lehet, hogy a vízipisztolypárbajnál a fiatalokat jobban vonzza a grillcsirke. Az itteni üzlet fókuszpontja szintén a grillpult, az Auchan tavaly 5800 grillcsirke-részt és 1500 szelet rántott sajtot adott el a fesztivál idején.

Az Auchan esetében persze nem sak a távolság a probléma, hanem a Sziget házirendje is korlátot szab a nagybevásárlásnak. Ez például tiltja nagy mennyiségű ital és akár minimális mennyiségű szeszes ital bevitelét. A biztonsági őrök pedig komolyan is veszik a tiltást, amely alapján a látogatók egy darab, legfeljebb 2,5 literes PET palackban vihetnek be vizet vagy üdítőt.

©

Hőségriadó idején kicsit enyhébb a szabályozás, ilyenkor „(ásvány)vizet a személyes szükségletek kielégítéséhez ésszerűen szükséges mennyiségben lehet bevinni”. Találkoztunk azért olyan fesztiválozóval, akitől a túlbuzgó őrök még a vizet is elvették hőségriadó idején – a házirendben meg is találtuk, miért: mert műanyag kannát csak üresen tud bevinni. De hogy jót is mondjuk: amikor pénteken kora délután léptünk be a fesztiválra, önkéntesek pohárban osztogattak vizet - kár, hogy még a bejárat előtt. A hőségriadó és a tíz méter magasan terjengő por miatt ugyanis gyakorlatilag a testünk elleni merénylet, ha megfosztjuk az italtól.

Az ételeknél enyhébb a tiltás, itt csak arra kell ügyelni, hogy az őrök ne ítéljék „kereskedelmi mennyiségnek” a bevinni kívánt rántott sajtot. Mondjuk egy fél disznóval más miatt nem érdemes próbálkozni: a házirend egy másik pontja a főzést és a tűzrakást tiltja meg, így legfeljebb a sátor alatt tudnánk puhítani, de ezt nem nagyon ajánljuk.

Persze ha valakit nem zavar, hogy egy hétig felvágotton és péksüteményen éldegél, tényleg megéri a boltokat járni – akár a Szigeten, akár máshol a városban. Sőt, aki csak egy estére látogat, az is nyugodtan vigyen szendvicset, ha a 20-24 ezer forintos jegy kiperkálása után már nem akar költeni ételre. Találkoztunk valakivel, aki pár kürtős kalácsot pakolt be az esőkabát mellé a táskájába, és nem volt probléma vele - a sör és az esernyő már fennakadt volna az inkalos rostán.

Az alkoholt ugyanis nem lehet sehogy okosban megúszni – leszámítva persze azokat a városi legendákat, amelyek a fesztivál előtt a földbe ásott vodkásüvegekről szólnak. Becsempészni is kisebb művészet, azzal meg tényleg nem érdemes próbálkozni, hogy víznek álcázzuk az átlátszó töményt – meglötykölik a palackot.

Kifizetne ennyit egy koktélért? Brutális árak vannak a Szigeten

A kis vodka-szóda 1750 forint, nagyfröccsöt is majdnem 1000 forintért kapni.

A Sziget területén az Aldi sem árulhat alkoholt, sőt, ami ennél is furcsább, a büfékben is kapható italokra is a boltban is szigetes árcédula került. Így egy menő, és olcsónak semmiképpen nem nevezhető smoothie épp annyiba – 430 forintba – kerül, mint egy félliteres ásványvíz (nagyobb kiszerelést sem tart a pop-up bolt), egy kólát pedig majdnem kétszer annyiért vehetünk, mint egy ivójoghurtot. Így megesett az, amit korábban nehezen tudtunk volna elképzelni: a tikkasztó hőséget a tejitallal igyekeztünk enyhíteni, sikerrel és 270 forintért.

De nézzük, mennyit spórolhatunk?

 • Gyorsfagyasztott alapanyagból sütött, az öregedés szembetűnő jeleit mutató töltött péksüteményeket a büfésoron egy ezresért is találtunk, ugyanezeket a boltokban – vagy az óbudai pékségekben – 2-300 forintért tudjuk megvásárolni.
  ©
 • Ha ragaszkodunk a pizzához – nem reprezentatív sorállás-felmérésünk alapján szép számmal vannak ilyenek – egy szeletet 800 forintért vagy (legalább) 3 euróért tudunk megvásárolni, egy egész pizza pedig 3000-nél drágábban is kapható.
  ©
  Üdítő kivétel a Digó, ahol 2000 forinttól kaphatunk a valódi nápolyi pizzára erősen emlékeztető ételt, igaz, ez inkább ínyenceknek okoz majd örömet, kiéhezett kutyagolóknak már kevésbé. Ha pedig a gluténmentes verziót próbálnánk ki, 4-6 euróért tehetjük szeletenként.
 • A lángosnál a 800 forintos irányárat lőtték be maguknak a készítők, ám ennél is kiábrándítóbb, hogy a lepények jó előre elkészültek, és egyre szárazabb állapotban várják a nap végét.
  ©
  Egy helyet találtunk, ahol csak 500 forint volt az alap lángos – itt azért a sajtért 500 forintot, a tejfölért pedig 300-at kértek. Nem, nem egy pohárral tesznek rá.
 • Aki Budapest legnépszerűbb bulikajáját, a gíroszt vagy dönert próbálná ki, annak a főváros kismillió gíroszosát vagy döneresét ajánljuk. A Szigeten ugyanis 1500-1900 forint között találtunk abból szendvicsből (köret nélkül), amelyik Pest kevésbé puccos felén harmadennyibe kerül.
 • Korábbi túlárazott kedvencünk, a zsíros kenyér eltűnt, így annak áráról sajnos nem tudunk beszámolni, pedig szívesen tiltakoztunk volna mondjuk egy 990 forintos deszka miatt – vigasztalódni a sült krumplival tudunk, amiért általában pont ennyit kérnek.

És még egy jó tanács ingyen a hvg.hu-tól: óvakodjunk azoktól a helyektől, ahol nincs kiírva az ár, netán diszkréten az italos hűtő mögé rejtették el az árlistát.

©

 Attól még az az adag tészta és az a gigantikus buciban megbújó lapos hús, amelyet hamburgerként árulnak, 2200 forintba fog kerülni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ön frissen, befőzve, lekvárként vagy folyékonyan szereti a magyar gyümölcsösök "mostohagyerekét"?

Ön frissen, befőzve, lekvárként vagy folyékonyan szereti a magyar gyümölcsösök "mostohagyerekét"?

Az utolsó pillanatban is vakvágányra jutottak a Brexit-tárgyalások

Az utolsó pillanatban is vakvágányra jutottak a Brexit-tárgyalások

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

Brutális áremelésre kényszerülhetnek a sörgyártók

Brutális áremelésre kényszerülhetnek a sörgyártók

Súlyos higiéniai problémákat talált a Nébih egy budapesti pékségben

Súlyos higiéniai problémákat talált a Nébih egy budapesti pékségben

Ez hogy nem lett gól?! Olyan hibát produkált a FIFA 19, hogy attól minden focirajongó őrjöngve törne ki – videó

Ez hogy nem lett gól?! Olyan hibát produkált a FIFA 19, hogy attól minden focirajongó őrjöngve törne ki – videó