szerző:
hvg.hu

Jövőre nem lehetne pluszpénzt felvenni a túlórák után, csak szabadságként vehetik ki azt a rendvédelmi dolgozók. Ezért félő, hogy működésképtelenné válik a büntetés-végrehajtás is, mondta a szakszervezet főtitkára.

Megírtuk, megváltoztatnák a rendvédelmi dolgozók munkaügyi szabályozását, emiatt a túlórákért már nem vehetnek föl pluszpénzt, hanem ki kell venniük szabadnapnak január elsejétől, ha életbe lép a tervezet. Az atv.hu-nak Kucsera Miklós, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FBVSZOSZ) főtitkára azt mondta csütörtökön, a kiadott szabadnapok miatt működésképtelenné válhat a büntetés-végrehajtási szféra.

Az ágazatot ráadásul komoly munkaerőhiány is sújtja, nagyjából 10 százalékos létszámhiánnyal küzdenek. Mindennek tetejébe félő, hogy sokan ott is hagyják a rendvédelmi pályát, mivel többen a rengeteg túlóra miatti pluszjövedelmek miatt választották ezt a hivatást. Ráadásul most, hogy a határkerítést is őrizni kell, még több rendőrre van szükség.

Tömeges leszerelési hullám és rendőrhiány jön?

A tervek szerint 2019 elejétől kezdve nem fizetik ki a rendőrségnél a túlórát, hanem szabadnapra átszámítva adják oda. Millióktól eshetnek el a rendőrök, akik emiatt túlhajszoltak lesznek és tömegével távozhatnak egy blogposzt szerint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!