szerző:
Lengyel Miklós

Dominique Strauss-Kahn egykori francia pénzügyminiszter 2007 és 2011 között állt a Nemzetközi Valutaalap élén. Vagyis pontosan akkor, amikor a nagy pénzügyi válság végigsöpört az egész világon. Sokan nevének kezdőbetűi alapján DSK-ként emlegetik.

2008. szeptember 15-én megbukott a Lehman Brothers New York-ban, és megindult a globális pénzügyi válság. Az évforduló előtt az AFP hírügynökség kért interjút Dominique Strauss-Kahntól. A ma 69 éves ex IMF főnök interjúját a párizsi Le Figaro ismertette.

Ebből kiderül, hogy DSK tisztában volt a globális gazdaságot fenyegető veszéllyel, de Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter nem. Az újdonsült IMF vezérigazgató már a kezdet kezdetén észlelte, hogy nagy a baj. Ezért Davosban pénzügyi bombát robbantott 2008 elején, amikor 1000 milliárd dolláros közös fellendülési csomagtervet javasolt a nagyhatalmak számára. A hatalmas összeg úgy jött volna ki, hogy minden állam a GDP-je 2%-át betette volna egy közös alapba, melyet az IMF menedzselt volna. Ebből az alapból nagyszabású nemzetközi fejlesztéseket finanszíroztak volna. Ez szabályos keynesianus recept, melyet a konjunktúra fellendítésére használnak nehéz időkben. Az újdonság az volt benne, hogy globális méretekben alkalmazták volna, vagyis nem nemzeti keretek között, mint korábban. Amerikában épp úgy, mint a nagyhatalmak többségében, elvetették Keynes megoldásait, és a piac önszabályozó hatásában hittek. Ezért Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter nem mentette meg a Lehman Brothers-t a csődtől. Példát akart statuálni, mert a Lehman Brothers túlzásba ment a nem ortodox módszerek alkalmazásában a pénzügyi piacon. Súlyos hiba volt - mondja most Dominique Strauss-Kahn. Egy héttel később erre az amerikai pénzügyminiszter is rájött, amikor sokkal nagyobb pénzért kellett megmenteni az AIG-t.

 Ez tehát a múlt az egyik főszereplő mai olvasatában, de mi van ma? Nincs haladás? Épp ellenkezőleg!

 A helyzet rosszabb, mint tíz évvel ezelőtt

- állítja Dominique Strauss-Kahn. Véleménye szerint a bankok és más nagy pénzintézetek ma is nyugodtan bedőlhetnek, és jóval nehezebb lenne megmenteni őket, mert sokkal több pénz kellene hozzá, miközben a nemzetközi együttműködés még annyira sincs meg, mint tíz éve. A bankok kötelező tartalék rátáját ugyan felemelték 8%-ra, de mit használ ez egy olyan óriás esetében, mint a Deutsche Bank?- teszi fel a költői kérdést Dominique Strauss-Kahn. Az IMF egykori főnöke arra céloz, hogy a nagy bankok nyakig benne vannak egyes államok adósságválságában. Kiderült ez Görögország esetében, ahol épp mostanában ért véget a 8 sovány esztendő. Látszik ez a török válság idején, mely olyan bankokat is megrendíthet, mint a Magyarországon is jelenlevő UniCredit. Dominique Strauss-Kahn nem beszél róla, de ott van Olaszország 1400 milliárd eurós adósságállománya, amely, ha meginog, akkor az egész eurozónát válságba sodorhatja.

De hát az Európai Központi Bank felvásárolta a problematikus államadósságok jórészét, vetette fel az AFP.  Ez jó dolog- mondja Strauss-Kahn, de nem oldja meg a problémát, hanem politikai drámát csinál belőle. A populizmus épp annak a következménye, hogy a nagyhatalmak lemondtak arról, hogy rendezzék a nemzetközi pénzügyeket- állítja az IMF ex vezérigazgatója. Az elmúlt tíz év során ugyanis mérhetetlenül megnőttek a társadalmi különbségek a világban. Ezért választották meg Trumpot Amerikában és ezért törhet előre a populizmus egész Európában - hangsúlyozza Dominique Strauss-Kahn. Aki nem is titkolja: pesszimista a közeljövőt illetően, mert nem lát semmiféle szándékot sem a globális problémák megoldására. Ehhez ugyanis nemzetközi összefogás kellene, ez pedig sehol sincsen. Sem Trump, sem az Európai Unió nemigen mutat hajlandóságot e téren. Közben viszont dollár milliárdok áramlanak szabadon a globális gazdaságban, mert Trump még csökkentette is a pénzátutalások ellenőrzését. Ezért ma egy jóval kevésbé felkészült intézményrendszer nézszembe egy esetleges nemzetközi pénzügyi válsággal- hangsúlyozza Dominique Strauss-Kahn, aki az AFP hírügynökségnek adott exkluzív interjút abból az alkalomból, hogy tíz éve tört ki a legutóbbi nagy pénzügyi válság amikor a francia politikus a Nemzetközi Valutaalap élén állt.

DSK 2011-ben azért kényszerült lemondásra, mert New Yorkban a Sofitel szállóban erőszakoskodott egy szobalánnyal. Az afrikai nő feljelentést tett, és a botrány miatt az IMF megvált vezérigazgatójától. Akinek nem ez volt az első szexuális botránya Amerikában. Az IMF főnökeként viszonyt folytatott egy beosztottjával, Nagy Piroskával. Akkor Dominique Strauss-Kahn bocsánatot kért, és maradhatott. A második botrányt nem úszta meg. Az amerikai hatóságok kőkeményen léptek fel vele szemben, mert Washingtonban nem felejtették el: Dominique Strauss-Kahn a nagy pénzügyi válság idején homlokegyenest ellenkező nézeteket vallott, mint a Bush kormányzat, amely végül az adófizetők pénzén mentette meg a nagy pénzintézeteket. Dominique Strauss-Kahn a bukása után pénzügyi tanácsadó lett, egyebek között szülőföldjén, Marokkóban adott tanácsokat Mohamed királynak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!