szerző:
hvg.hu

Ez az első alkalom, hogy kormányközeli érdekcsoportok jelentkeztek be a paksi bővítés munkálataira. Ha Mészáros üzlettársa nyer, talajjavítási és szivárgásvédelmi feladatokat láthat el, összesen több mint 40 milliárd forintért.

Két tenderre is jelentkezett a Paks II. beruházásban a Mészáros Lőrinccel üzleti kapcsolatban álló Szijj László tulajdonába tartozó Duna Aszfalt Kft. a Roszatom honlapjára felkerült dokumentumok szerint, írja a 444.

A Duna Aszfalt Kft. talajjavításra és szivárgásvédelemre pályázott, előbbi esetben 115 millió euró, azaz 36,8 milliárd forint, utóbbinál 15,8 millió euró, azaz 5 milliárd forint lehet a maximális megajánlott ár, amiért az egyes munkákat elvégeznék.

A Duna Aszfalt több nagy állami beruházáson is dolgozott már együtt a volt felcsúti polgármesterrel, de a jelentkezők között egyebek mellett az építőipari beruházásokról ismerős A-Híd Építő Zrt. is megtalálható.

A Roszatom tavaly év eleje óta folyamatosan hirdeti meg a Paks II.-re vonatkozó tendereket, és annak ellenére, hogy a paksi beruházás 40 százalékát magyar cégek végezhetik, ez az első alkalom, hogy a kormányhoz közeli gazdasági érdekkörök valamelyike is pályázott. Azoknak ugyanis eddig ilyesmiben nem nagyon van tapasztalatuk, teszi hozzá a portál, megállapítván azt is, hogy eddig rendre kisebb összegű tenderekről volt szó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!