szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szépen lassan kiürül a CEMP.

Több milliárd forint értékű részvénycsomaggal gazdagodott a közelmúltban Spéder Zoltán által a nyáron alapított Silhouette Capital Management Kft. – derült ki cégbírósági iratokból. A G7.hu azt írja, Spéder tőkeemelés formájában apportálta a CEMP egy leánycégének, a Cemp-X-nek a részvényeit a Silhouette-be, így annak törzstőkéje 4,047 milliárd forinttal emelkedett. A csomag augusztus végén került át a Silhouette Capitalhoz, és ezt egy hete, szeptember 3-án jegyezték be a cégbíróságon.

Spéder Zoltán egyúttal a Dorsum Informatikai Zrt.-ben lévő 1287 darab részvényét is apportálta a Silhouette-be. Ez a részesedés a tavaly 4 milliárdos árbevétellel és 700 milliós nyereséggel zárt pénzügyi informatikai fejlesztőcég 51 százalékos tulajdonrésze, a csomagot 2,9 milliárd forintos értéken apportálták a vállalkozó új vagyonkezelőjébe. Így néhány hét alatt 6,9 milliárd forintra nőtt a Silhouette vagyona.

Mivel a piacon egy ideje már pletykálnak a CEMP közelgő eladásáról, ezért érdekes pillanatban történtek a változások. Azt ugyan nem tudni biztosan, hogy miért rendezi át tulajdonát Spéder, de egy esetleges eladást ez mindenképpen megkönnyíthet.

Simicska Lajos után Spéder Zoltán volt a másik olyan milliárdos, aki az elmúlt években kiesett Orbán Viktor kegyeiből. Ahogyan arról a hvg.hu is írt, az üzletember vendéglátóipari vállalkozást alapított, az Asahi Food Zrt.-ben a részvények 70 százaléka az övé.

Az Orbán Viktorral korábban jó viszonyt ápoló, majd kegyvesztetté vált üzletembert az Andy Vajnához került TV2-ben – ahogyan fogalmaztak – „intim pillanataiban” készített fotókkal, tendenciózusan szerkesztett állításokkal úgy ábrázolták, mint egy pénzéhes, cégeit „toldozó-foldozó” bankárt, kiteregetve magánéletét, sőt, egészségi állapotát is. A hvg.hu derítette ki, hogyan rakták össze tudatos csúsztatásokkal a riportot, például a kolléganőjének elköszönésképpen adott pusziból egyenesen smárolós jelenetet kreálva. A bíróság ezért jogerősen 4,5 millió forint sérelemdíjat ítélt meg Spéder Zoltánnak.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását