szerző:
Sztojcsev Iván

Közzétette a NAV a teljes listát az idei 1 százalékos felajánlásokról, ebből pedig kiderült, hogy a Soros-bérencnek kikiáltott szervezetek sokkal népszerűbbek a kormánypárti civileknél, de az is, hogy tudatosabbak lettek a magyarok, amikor döntenek a pénzük sorsáról. A legtöbben még mindig a kórházakat támogatják.

Nyilvánosságra hozta a NAV, hogy idén hányan és mire ajánlották fel a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát. Átnéztük az idei listát. (A tavalyit ebben, a tavalyelőttit meg ebben a cikkünkben elemeztük.)

Megtanultuk: oda kell figyelni az 1 százalékra

Idén összesen 1,78 millióan ajánlották fel a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, összesen 8,28 milliárd forint értékben. Ez sokkal több, mint a tavalyi 7,5 milliárd forint, de még mindig elmarad a 2016-os 8,5 milliárdtól. A magyarázat egyszerű: 2017-ben vezették be azt a rendszert, amelyben a NAV már a magánszemélyek helyett is megcsinálja az adóbevallást, így ha valaki nem rendelkezik külön az 1 százalékról, nem szólnak neki, hogy ezt meg kellene tennie. Úgy tűnik, idén már sokkal többen odafigyeltek arra, hogy eldöntsék, melyik szervezetnek ajánljanak fel támogatást.

A gyógyítást támogatják a legtöbben

A lista élén évek óta minimális csak a változás: kórházak, más, egészségügyhöz kapcsolódó szervezetek, és állatvédők találhatók itt. A legtöbb pénzt, 156 millió forintot a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta, a lista második helyén 140 milliós felajánlással a Daganatos.hu Alapítvány áll, a harmadik pedig 124 millióval a Bátor Tábor Alapítvány.

©

50 milliónál több pénzt 14 szervezet kapott, ezek közül tizenegy az egészségügyhöz kötődik, kettő állatvédő (a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon és a Rex Alapítvány), ezeken kívül még Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványa került be a legnagyobb támogatást kapók közé.

Összesen 27 188 alapítvány vagy egyesület kapott támogatást idén, ezek közül nyolcezernek kevesebb, mint tíz ember ajánlott fel pénzt. Olyan szervezet, amelynek száznál többen adtak 1 százalékot, 2611 volt, ezernél is több embertől pedig mindössze 168 helyre érkezett adomány.

A TASZ, a Transparency és a Helsinki Bizottság is lenyomta a kormány civiljeit

Több olyan szervezet is volt, amelyeknek a kormánypárti politikusok látványosan nekimentek az elmúlt években. A legnépszerűbb ezek közül a TASZ volt, nekik 2909 ember ajánlott fel pénzt, összesen 20 millió forintot, nyolcszázzal több, mint tavaly, így az 59. legnépszerűbb szervezet lett ez. A Magyar Helsinki Bizottságnak összesen 796 ember ajánlott fel 1 százalékot, ezzel befért országosan a Top200-ba, a Transparency International Magyarország pedig 454 felajánlást kapott, mindegyik szám nőtt tavaly óta.

©

Az Amnesty International 281, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület pedig 199 embertől kapott felajánlást. Összehasonlításképp: a kormánypárt kedvence, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány 408 embertől kapott 1 százalékot. Az Átlászó.hu-t működtető Átlátszónet Alapítványt 2959-en választották.

Hatvanöten támogatták a felcsúti focit

Összesen 65 ember volt az országban, aki úgy döntött, hogy az adója 1 százalékának a legjobb helye a A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnál lesz. Ez egyébként több, mint ahányan a Felcsút–Kisvárda-meccsen voltak, arra 61-en mentek ki. A sportklubok közül a legtöbb támogatást a ferencvárosi Albert Flórián Alapítvány szerezte, nekik 1029-en adtak pénzt.

A leggazdagabbak választása

A fiatal művészeket támogató Budapest Artisan Alapítvány egyetlen embertől kapott 1 százalékos felajánlást, de tőle rögtön 545 ezer forintot. Ha valaki szja-jának az 1 százaléka ennyi, az átlagosan 30 millió forintos havi jövedelmet jelent.

Ha azokat a szervezeteket nézzük, amelyeknek legalább tízen adtak pénzt, a Veszprémi Petőfi Színház, valamint az olimpiai pályázatért is felelős BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány kapta a leggazdagabbaktól a felajánlásokat, ezeknek olyan emberek küldtek 1 százalékot, akiknek átlagosan 3,2 millió forint volt a havi jövedelmük.

Az egyházaknak sokkal kevesebben ajánlottak 1 százalékot

Az szja másik 1 százalékát valamelyik egyháznak, vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet felajánlani. Amíg az első 1 százalékot valamelyik civil szervezetnek 1,78 millióan küldték el, az egyházakat csak 988 ezren támogatták. Abban semmi meglepetés nincs, hogy a legtöbben, 526 ezren, a katolikusoknak adták a pénzüket, a református egyház 206, az evangélikus pedig 60 ezer embertől kapott 1 százalékot. A nem keresztény egyházak közül a legtöbben a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségét támogatták, 46 ezren. A két legnagyobb befolyású zsidó szervezet közül – amelyek között most épp kimondottan feszült a viszony – a Mazsihisz négyszer annyi embertől kapott felajánlást, mint az EMIH.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Köves Pál Gazdaság

Itt egy népszerűségi adatsor, amelynek a CÖF nagyon nem fog örülni

A Kárpát-medence egyik legerősebb civil szervezetének mondja magát a Civil Összefogás Fórum, de az 1 százalékos adófelajánlások statisztikája szerint az Átlátszó.hu mögött álló alapítvány, valamint a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság erősebb nála. Vagyis épp azok a szervezetek, amelyeket a CÖF – és a kormány – rendszeresen támad, és amelyek a sokat bírált civilellenes törvénytervezet fő célpontjai.

T. R. Itthon

A TASZ és a CÖF fair meccset játszott, és az eredmény megsemmisítő

Alig volt olyan ember az országban, aki a személyi jövedelemadó egy százalékát a Békemeneteket szervező CÖF–CÖKA nevű, kormánybarát szervezetnek ajánlotta volna. Bezzeg „Soros” civiljeinek. De előkerül a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány is, amit Orbán Viktor hozott létre és Mészáros Lőrinc vezeti. Közpénzből elég sokat, felajánlásokból nagyon keveset kaptak.

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Száznál is több hajléktalan kapott már figyelmeztetést

Száznál is több hajléktalan kapott már figyelmeztetést

Sokk a Le Monde-nál, cseh milliárdos veszi meg a francia sajtó zászlóshajóját?

Sokk a Le Monde-nál, cseh milliárdos veszi meg a francia sajtó zászlóshajóját?

Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia