szerző:
Lengyel Miklós

Ha a Nyugat szakítana Szaúd-Arábiával, akkor jönnének az oroszok és a kínaiak.

Miért rontanánk el a kapcsolatunkat Szaúd-Arábiával egy olyan ügy miatt, melynek a részleteit nem ismerjük? – tette fel a korántsem költői kérdést Vlagyimir Putyin, aki az idei Valdaj konferencián Szocsiban erről is beszélt. Az eltűnt szaúdi újságíró és Szkripal ezredes ügye között sietett párhuzamot vonni mondván, ott is sok vád hangzott el, de kevés bizonyítékot mutattak fel. A párhuzam bizonyos értelemben jogos: mindkét titkosszolgálati akció csúfos kudarcba fulladt. Az oroszoknak nem sikerült meggyilkolniuk a katonai hírszerzés híres árulóját Nagy-Britanniában, viszont sok GRU ügynök lebukott. Szaúd-Arábia kommandós gyilkosai megölték ugyan a kijelölt célszemélyt, de ezt olyan ügyetlenül tették, hogy világbotrány lett belőle. Olyannyira, hogy már Trump elnök sem hiszi azt, hogy életben lenne a rendszert bíráló szaúdi újságíró, aki október másodikán ment be hazája konzulátusára Isztanbulban, de azóta sem jött ki. Illetve a feltételezések szerint darabokra vágva kihozta onnan egy 15 tagú szaúdi kommandó, amelynek a parancsnokát hirtelen autóbaleset érte a hazájában. Szaúd-Arábia isztanbuli főkonzulja hazaszökött a kihallgatás elől.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter sem megy Szaúd Arábiába 

Twitteren tudatta az amerikai delegáció vezetője, hogy megbeszélte az ügyet Trump elnökkel és Pompeo külügyminiszterrel, majd a lemondás mellett döntött. Így csatlakozott a Világbank és az IMF vezetőihez meg egy tucat fontos üzletemberhez, akik mind meghívót kaptak arra a gazdasági tanácskozásra, melyet a sajtó „Davos a Sivatagban” csúcsnak keresztelt el. A csúcstalálkozó, amelynek házigazdája Mohamed bin Szalman trónörökös, ezek után kissé foghíjas lesz. 

De jönnek az oroszok

Kirill Dmitrijev, az Orosz Direkt Befektetési Alap vezére, Putyin egyik pénzügyi alvezére kifejezetten buzdítja arra az orosz üzletembereket, hogy menjenek el Szaúd-Arábiába. Töltsék ott be a nyugatiak helyét. Persze vízumproblémák egyelőre akadnak még – hívja fel a figyelmet a New York-i Bloomberg portál. Sok Putyin-közeli oligarcha szerepel az USA feketelistáján, és ezért Szaúd-Arábiába sem hívták meg őket. Eddig.

Az oroszok mindent megtesznek, hogy borsot törjenek az amerikaiak orra alá: Kirill Dmitrijev nemrég közölte, hogy 1 milliárd dolláros közös alapot hoztak létre a szaúdi olajtröszttel, amely eddig az amerikaiak kizárólagos barátja volt. Előkészületben van egy 10 milliárd dolláros orosz-szaúdi közös vállalkozás is – tudatta Kirill Dmitrijev, aki „ezerrel” forszírozza az előrenyomulást Szaúd-Arábia irányában. Az Orosz Direkt Befektetési Alap főnöke még azt is elmondta az Rt.com-nak, hogy egy orosz-kínai közös vállalatnak is nagy tervei vannak Szaúd-Arábiában. Ugyancsak az Rt.com volt, mely lelkendezve számolt be arról, hogy Szaúd-Arábia kész szakítani a Nyugattal és átállni Oroszország és Kína oldalára. Ezt a trónörökös egyik bizalmasa, az Al Arabija kormánypárti televízió vezére írta, aki egészen odáig elment, hogy az oroszok katonai támaszpontot is kaphatnának Szaúd-Arábiában!

Mi lesz az olajjal?

A futball-világbajnokság nyitó mérkőzésén Oroszország és Szaúd-Arábia válogatottja találkozott egymással. A sivatagi királyság csapata megalázó vereséget szenvedett, de a díszpáholyban csupa mosoly volt mindenki. Vlagyimir Putyin és Mohamed bin Szalman trónörökös épp megállapodásra jutott az olajügyekben. Mindkét ország számára nagy csapás volt, amikor 2014-ben összeomlottak az olajárak. A világméretű rezsicsökkentés jót tett a konjunktúrának minden olajfogyasztó országban, de nagy csapást jelentett szinte mindenkinek, aki az olaj exportjából élt. Mint Oroszország és Szaúd-Arábia. A két állam ideológiai alapon gyűlölte egymást. Oszama bin Laden nem véletlenül harcolt az oroszok ellen Afganisztánban - saját királyának maximális támogatásával. Aztán Oszama bin Laden kiábrándult Amerikából. Az olajár esése sokakat kiábrándított Szaúd-Arábiában is. Az új király, Szalman 1500 főnyi kísérettel Moszkvába látogatott. Megkezdődött az enyhülés a két olajóriás között, amely azután Putyin és Mohamed bin Szalman trónörökös között érdekszövetséggé is vált. Magasabb olajár mindkettőjüket örömmel töltötte volna el. De hát Donald Trump kérte az olajár csökkentését és Szaúd-Arábia engedett. Eddig.

A trónörökös bizalmi embere most 100, 200, sőt 400 dolláros hordónkénti olajárat vizionált. Ez nyilvánvalóan visszavetné az egész globális gazdaságot. Trump mégiscsak úgy döntött: Amerika is bojkottálja a szaúdi trónörökös kedvenc csúcstalálkozóját. Nem lesz Davos a sivatagban. Csakhogy a problémákat nem lehet úgy megoldani, ahogy a szaúdi trónörökös képzelte, likvidálni az ellenfelet. Ha a Nyugat kivonul, akkor az oroszok és a kínaiak bevonulnak Szaúd-Arábiába. Mindez nagy diplomáciai győzelem lenne Vlagyimir Putyinnak – nyilatkozta a Carnegie alapítvány moszkvai szakértője a New York-i Bloomberg portálnak. (Via Rt.com, Bloomberg)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Nincs üzleti kapcsolatom Szaúd-Arábiával – sietett a Twitteren tudatni a világgal Donald Trump, akit az ellenzéki sajtó azzal gyanúsít, azért oly elnéző a sivatagi királysággal, mert ehhez komoly anyagi érdekei fűződnek.

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években