szerző:
hvg.hu/MTI

Rijád ugyan a várakozással ellentétben nem ismerte be az eltűnt újságíró meggyilkolását, de a hatóságok a főkonzulátus átkutatása során olyan bizonyítékokat találtak, amelyek megoldhatják az ügyet.

Megoldódni látszik az eltűnt szaúdi újságíró ügye, de nem úgy, ahogy a közvélemény várta. A CNN ugyanis korábban azt állította, a szaúdi kormány egy közlemény kiadását tervezi, amelyben elismerik, hogy a kormánykritikus szaúdi újságíró egy „rosszul sikerült vallatás” miatt halt meg. A hírcsatorna egyik forrása azt is tudni vélte, hogy a vallatást felsőbb utasítás nélkül cselekvő hírszerzők hajtották végre.

Rijád azonban nem adott ki semmilyen közleményt ezzel kapcsolatban, történt viszont valami, ami még hamarabb pontot tehet az ügy végére: az AP szerint ugyanis a hatóságok az isztambuli főkonzulátus átkutatása során bizonyítékokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy Hasogdzsit az épületben ölték meg. A hírügynökség szerint ezzel majdnem egyidőben a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot. Szaúd-Arábia egyelőre nem kommentálta a történteket.

A töörk külügyminiszter korábban bejelentette, hogy nem csak a főkonzulátus épületét, hanem a külképviselethez tartozó autókat is átkutatják az eltűnt újságíró után kutató hatóságok. Mevlüt Cavusoglu hangsúlyozta, hogy Törökország mindenképp az ügy végére akar járni, úgy, hogy „senki fejében ne maradjon kérdőjel”. A török ügyészség ezért kihallgatásra beidézheti a szaúdi főkonzulátus néhány dolgozóját, de ha bármelyik szaúdi diplomata haza akar térni országába, megteheti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dobszay János: Időutazók

Dobszay János: Időutazók

Hatvan évet vártunk Kurtág György első operájára

Hatvan évet vártunk Kurtág György első operájára

Hogyan bírhatja ki az euró, ami Olaszországban történik?

Hogyan bírhatja ki az euró, ami Olaszországban történik?

Több mint 230 milliárdot költhet Budapest a 3-as metró felújítására

Több mint 230 milliárdot költhet Budapest a 3-as metró felújítására

„Mégis egy volt miniszterelnök” – a Fidesz zavarosan magyarázza Gruevszki szökését

„Mégis egy volt miniszterelnök” – a Fidesz zavarosan magyarázza Gruevszki szökését

Gruevszkiről egyeztetett Szijjártó és a macedón külügyminiszter

Gruevszkiről egyeztetett Szijjártó és a macedón külügyminiszter