szerző:
hvg.hu

A két hónapja letartóztatott Carlos Ghosn minden vádat visszautasított.

„Ártatlanul vádolnak, és méltánytalanul tartanak fogva érdemtelen és alaptalan vádak alapján” – állítja a Nissan-csoport volt főnöke, Carlos Ghosn, akit két hónappal ezelőtti letartóztatásáig gyakorlatilag szuperhősnek tekintettek Japánban.

Az ügyvédei azt nyilatkozták, újra megpróbálkoznak az óvadék elleni szabadlábra helyeztetéssel – jóllehet a karácsony előtti kísérletük elbukott, a tervezett kiengedése reggelén ugyanis az ügyészség újabb vádakkal rukkolt elő. Ghosnt adócsalással és azzal vádolják, hogy a 2008-as válságkor elszenvedett 16 millió dolláros privát ingatlanbefektetési bukását a Nissanra tolta.

A per alapjaiban rázta meg a világ legnagyobb autóipari csoportját, és kérdésessé tette a további együttműködést a Nissan, a Renault és a Mitsubishi között. A tárgyaláson a korábban domináns karakteréről és eleganciájáról ismert Ghosn lefogyva és ősz hajtővel jelent meg, műanyag papucsban.

Ghosn a tárgyaláson azt állította, nem titkolt el jövedelmet az adóhatóság elől, és a vádak csak a tervezett nyugdíja körüli elszámolásokra utalnak, ezekről azonban a Nissan ügyvédei korábban is tudtak.
Ghosn a privát befektetéseivel kapcsolatos vádakra is reagált; szerinte csak a deviza határidős szerződésekhez kapcsolódó biztosítékot kérte a Nissantól, mivel „az nem került semmibe a cégnek”.

Ghosn a védő szerint világszerte több ingatlant vásárolt magának a cég számlájára, és testvérét alkalmaztatta tanácsadóként a Nissannál. A vádlott lojalitását azzal próbálta bizonyítani, hogy elmondta: négyszer is megkeresték, hogy vezessen más céget – pl. a Fordot és a General Motorst –, de ő hűséges maradt a Nissanhoz.

A per iránti fokozott érdeklődést jelzi, hogy a bíróság 14 nyilvános ülőhelyére 1122 sorsjegyet adtak ki – írta a BBC.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése