szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alacsonyabb a magyar autógyárak dolgozóinak termelékenysége, mint sok más ország járműipari munkásaié, de a fizetésük is rosszabb szinte mindenki más bérénél.

Tényleg pocsékul keresnek a magyarok az autógyárakban? Ezt a kérdést járta körül Vakhal Péter, a Kopint-Tárki tudományos munkatársa a Portfoliónak írt cikkében.

Egy magyar járműipari dolgozó 2016-ban átlagosan 51 ezer euró hozzáadott értékben járult hozzá a gazdasághoz, míg egy németnél 147 ezer, egy franciánál 161 ezer euró volt ugyanez az érték – idézi az Eurostat adatait. Igaz, a magyar adat a legmagasabb a visegrádi államok között. Ha viszont figyelembe vesszük, hogy országonként más a munkaidő, akkor azt kapjuk: egy magyar egy munkaóra alatt 28 euró értéket hoz létre, egy cseh 27-et, egy szlovák 26-ot, az európai lista élén pedig a németek állnak óránként 103 euróval.

A magyar járműipar dolgozói egy óra alatt átlagosan 10 euró jövedelmet kapnak, a csehek 11, a szlovákok 12 eurót. A lista első helye a németeké és a franciáké, 51-51 euróval. A magyaroknál rosszabbul csak a románok keresnek a megvizsgált országokban.

Az elemzés azt is kiszámolta, hogy hol állunk az egy munkaórára jutó termelékenység rangsorában. 13 európai országot összehasonlítva a 10. hely a miénk, Csehország, Szlovákia és Románia áll némileg rosszabbul.

Vagyis ha a termelékenységgel hasonlítjuk össze a fizetést, akkor azt mondhatjuk: a csehekhez és a szlovákokhoz képest keresnek rosszul a magyar járműipar dolgozói.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van