szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány dönthet, egy korábbi ígéret alapján.

Hatszáz euró lehet jövőre a minimálbér Szlovákiában – írja a Világgazdaság. A lap pozsonyi tudósítója kiemeli: a július 15-i határidőig nem sikerült megegyezni a szociális partnereknek a legkisebb fizetés mértékéről, a munkavállalók 635 eurót javasoltak, a munkáltatók legfeljebb 522 eurót, így a kormány dönthet a kérdésről.

Az országban jelenleg 520 euró a minimálbér, az átlagfizetés pedig 1013 euró. Robert Fico korábbi miniszterelnök a tavalyi választási kampányban azt ígérte, hogy hamarosan 600 euróra növekedhet az összeg, „bár szíve szerint 750 eurót szeretne”.

Napjainkban a munkavállalók közül 100 ezren vannak bejelentve minimálbérre, ami 4 százalékos arány az alkalmazottak körében. Ám ha 635 euróra növelnék, az már mintegy félmillió embert, tehát a munkavállalók hatodát érintené.

A bruttó 600 euró a jelenlegi adózási szabályok szerint 483,22 eurós nettó bért jelentene, ami jelenlegi árfolyamon átszámítva 157 ezer forint. Idén a nettó minimálbér Szlovákiában 430 euró, ami 140 ezer forint körül van. Magyarországon idén 99 ezer forint, jövőre 107 ezer forint lehet a minimálbér nettó összege (adókedvezmények nélkül számítva).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vlagyimir Putyin –20 fokban merült jéghideg vízbe

Vlagyimir Putyin –20 fokban merült jéghideg vízbe

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét