szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az előző főpolgármester a libegőhöz és a fogaskerekű vasúthoz sem ragaszkodik.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Tizenkilenc pontban foglalta össze a kormányfőnek a közlekedés átalakításáról szóló javaslatait Tarlós István korábbi főpolgármester, aki jelenleg az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott – írja a Népszava, amely megszerezte a levelet. Tarlós szerint ezeket még a koronavírus-járvány idején kellene meglépnie a kormánynak.

Most lenne megfelelő alkalom sietve összevonni a MÁV-ot és a Volánt. A MÁV szárnyvonalakon gyér a forgalom, a Volán ezt könnyen kiválthatná. Az összevonás ráadásul most mérsékeltebb hullámokat verne (média, ellenzék, szakszervezetek)”

– javasolta a lap cikke szerint Tarlós, aki jelezte: a felsorolásban nem állított fel fontossági sorrendet.

A Népszava úgy fogalmazott: a miniszterelnöki tanácsadó vélhetően nem az asztalfióknak írta a javaslatait, hiszen a levelét, amelyben az ingyenes parkolás előnyeit ecsetelte, két héttel annak bevezetése előtt küldte el. Hangsúlyozta benne, hogy a közösségi közlekedést feltétlenül fenn kell tartani, ugyanakkor „elő kell segíteni, hogy akinek lehetősége van rá, ne használja”. Aztán hozzátette, hogy „az ingyenes parkolás átmeneti bevezetésével elérhető, hogy kevesebben tömegközlekedjenek”. Később a kormányfő hasonló érvekkel magyarázta az intézkedést.

Tarlós továbbá azt írta a lap szerint, hogy

  • időben elcsúsztatható, de akár véglegesen elhagyható a fogaskerekű-projekt, mivel a használata inkább nosztalgikus időutazásnak tekinthető. Autóbusszal könnyedén kiváltható.
  • a libegő megújítása felejthető, sőt, akár be is lehetne zárni, mivel „megszűnőben az érdeklődés iránta”.
  • elvethető a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötése, mert nagyon drága és nem gazdaságos, és amit ő korábban is csak a XVI. és a XVII. kerület fideszes polgármesterek miatt támogatott.
  • elmaradhat a budai fonódó villamosvonal kialakításának második üteme, amit a Garancsi István-féle BudaPart lakóparkot és irodanegyedet kötné be a közösségi közlekedési hálózatba. Szerinte az „oda pályázó emberek jövedelmi átlagszínvonala, úgysem azt ígéri, hogy tömegközlekedésre hangolódnának”.
  • halasztható a 3-as metróvonal meghosszabbítása Káposztásmegyerig,
  • és ugyancsak halasztható a 2-es villamos vonalának felújítása és a pesti rakpart alatti víznyomócső cseréje is.

Támogatja viszont

  • a Millenniumi Földalatti Vasút korszerűsítésének és bővítésének felgyorsítását – bár a lap szerint nem magyarázta meg, hogy miért.
  • az M0-s körgyűrű bezárását az eredeti nyugati és északi nyomvonalon. Ezt elengedhetetlennek tartja.

Azt is írta továbbá, hogy átmenetileg felfüggesztené az autópálya-útdíjak fizetését. Emellett módosítaná a közbeszerzési törvényt is, elengedné az építőipari kötbéreket, valamint kiterjesztené a munkabérek utáni közterhek fizetése alóli mentességet.

A lap megjegyezte: keresték Tarlós Istvánt, aki a lapzártáig nem válaszolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen

Ilyen az élet most Izraelben, ahol a lakosság felét már beoltották – videó

Ilyen az élet most Izraelben, ahol a lakosság felét már beoltották – videó