szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Biztosított volt az Magyar Szocialista Párt gazdálkodásának törvényessége, de a pénzügyi kimutatások nem a jogszabályi előírások szerint készültek el – erre jutott az Állami Számvevőszék a párt pénzügyeinek vizsgálatában.

Nem a jogszabályi előírások szerint készítette el az MSZP a 2017-2018-as pénzügyi kimutatásait, így azok nem mutattak megbízható és valós összképet a párt bevételeiről és kiadásairól – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A szervezet szerint a pénzügyi kimutatások elkészítése során nem érvényesült a következetesség és a valódiság elve. A működéséhez juttatott forrásokat, költségvetési támogatásokat 2017-ben szabályszerűen, 2018-ban viszont nem szabályszerűen számolta el a párt, mert az elszámolás szabályszerűen kiállított bizonylatok nélkül történt meg. 

Az ÁSZ azt azért hozzátette: az MSZP gazdálkodásának törvényessége biztosított volt ebben az időszakban. A gazdálkodására vonatkozó számviteli kereteket és a belső szabályozásokat a párt a jogszabályi előírások szerint kialakította, a könyvvezetési és nyilvántartási rendszerét az előírások szerint működtette.

A szabálytalanságok kijavításáért az ÁSZ két javaslatot tett a Magyar Szocialista Párt elnökének, akinek ezek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Az Állami Számvevőszék korábban sorra bírságolta az ellenzéki pártokat: a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását meg is vonták, és a Jobbik sem maradt ki a sorból. Az ellenzéki pártok sérelmezték, hogy az elvben független intézményt 2010 óta a volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László vezeti. A politikai motiváció vádját az ÁSZ mindig visszautasítja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Tíz politikai ügy, amelyekben egyszer csak megszólalt az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék sokszor éppen akkor mutat rá egy-egy szervezet gazdálkodási problémáira, amikor az vitába keveredik a hatalommal. Most épp az Színház- és Filmművészeti Egyetemről derítették ki, hogy gazdálkodásában tíz éve súlyos pénzügyi szabálytalanságok vannak. Az ÁSZ visszautasítja, hogy a kormány megrendelésére dolgozna.

hvg.hu Gazdaság

Matolcsy, Polt, Pintér és Domokos is írásba adta: elkötelezettek a korrupció visszaszorításában

Nagy eseménynek kell történnie, hogy közös nyilatkozatot adjon ki a belügyminiszter, az Állami Számvevőszék elnöke, a legfőbb ügyész, az MNB-elnök, valamint a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Most ez történt: együtt üzentek, hogy elkötelezetten harcolnak a korrupció ellen.

Amerika az első: többet ártott az USA-nak Trump kereskedelmi háborúja, mint amennyit használt

Amerika az első: többet ártott az USA-nak Trump kereskedelmi háborúja, mint amennyit használt

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra