szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kijött a vonatkozó rendelet.

Idén november 1-jétől − 2020. január 1-jei visszamenőleges hatállyal − 1,2 százalékkal kell emelni a nyugdíjakat és más, a jogszabályban felsorolt juttatásokat − derül ki a friss Magyar Közlönyben megjelentekből.

A Napi.hu részletesen is felsorolja, mely juttatásokra vonatkozik az 1,2 százalékos emelés. Ezek többek között az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozói nyugellátás, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a rokkantsági ellátás, de a rehabilitációs ellátás is ide tartozik.

Mivel a Magyar Államkincstár adatai szerint 142,1 ezer forint az országos nyugdíjátlag,

az 1,2 százalékos kiegészítés korrekció 11 havi mértéke 18,8 ezer forintot jelent.

Ugyanakkor, mivel a 2,05 millió itthoni nyugdíjas több mint felének, összesen 1,14 millió jogosultnak 60-139,9 ezer forint között van a havi öregségi járandósága, a kézhez kapott összeg ennél várhatóan kisebb lesz.

A kincstári nyugdíjnaptár szerint idén novemberben 11-én utalják a nyugdíjakat, decemberben pedig jóval korábban, már a hónap elején, 1-jén megtörténik az utalás. A bankszámlára történő utalásnál a jóváírás az utalás napját követő munkanapon történik meg. Akik postai úton kapják a nyugdíjat, azok az úgynevezett postai kifizetési naptárban meghatározott napon jutnak hozzá az adott összeghez.

Most azért emelkednek a nyugdíjak, mert az év eleji 2,8 százalékos emeléshez képest elérte a 4 százalékot a nyugdíjas-infláció mértéke. A szabályok szerint a kettő közötti különbség miatt lesz éppen 1,2 százalékos az emelés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben