szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Főleg a falvakban érződik a 2021-re ígért lakásfelújítási támogatás és a kedvezményes lakásáfa visszavezetésének hatása.

Az építőipari szakemberek 23 százaléka már most is csak korlátozott mennyiségben tud 2021-re rendelt munkát vállalni, 2 százalék pedig már nem is fogad el új megbízást – derül ki a Mapei Kft. felméréséből. 2021-től érkezik a lakásfelújítási támogatás, és korlátozásokkal, de az 5 százalékos lakásáfa is visszatér, ennek a hatását már lehet érezni.

A megkérdezett szakemberek 46 százaléka már kapott megrendelést otthonteremtési támogatás keretében tervezett munkára 2021-re. A falvakban kötötték le a legtöbb ilyen kapacitást, a szakemberek 52 százalékához érkezett támogatással összefüggésbe hozható megrendelés. A városokban a szakemberek 50 százaléka, a megyeszékhelyeken 41 százaléka, Budapesten 31 százaléka az arány.

A falusi és budapesti adatok közötti 21 százalékpontos különbség tükrözi az ingatlanpiaci trendeket. Egyre többen szeretnének vidéken építkezni, valamint az otthonfelújítási támogatás sokakat ösztönöz régóta halogatott munkálatok elvégzésére – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Miközben a szakemberek negyede csak korlátozottan vagy egyáltalán nem tud munkát vállalni jövőre, 8 százaléknak a teljes kapacitása szabad még.

Ha valakinek még gyorsan az év vége előtt lenne szüksége szakemberre, könnyebben találna. A legkevesebb szabad kapacitása jelenleg a kőműveseknek és generálkivitelezőknek van, burkolót most könnyebb hívni.

A válaszadó szakemberek 47 százaléka akár még idén tudna munkát vállalni. Januárban a válaszadók 19 százaléka tudna kezdeni. 21 százalék február-márciusra tud munkát vállalni, 10 százalék pedig már csak 2021 tavaszának végén tudna munkához látni. A megkérdezett szakemberek két százaléka már csak 2022-ben tudná elkezdeni a munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlan

Több buktatója is lehet a lakásfelújítási támogatásnak

Az járhat jól az új lakásfelújítási támogatással, aki elég sok pénzt tud mozgósítani, a többieknek hitelt kell felvenniük, és az sem kizárt, hogy ha az építőipar leterheltsége még tovább nő, nagy csúszásokra kell felkészülni.

Megérkezett Kínába a koronavírus eredetét kutató tudóscsoport

Megérkezett Kínába a koronavírus eredetét kutató tudóscsoport

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra