szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A társulatoknál negyedére csökkent a bevétel.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Még egy ilyen évet nem bírnánk ki, a 2019-i bevételeknek csak a 30-40 százalékát kerestük meg – mondta a Népszavának az Eötvös Cirkusz vezetője, Eötvös Loránd.

A lap szerint más társulatokhoz hasonlóan az Eötvös Cirkusz is pályázott a Köszönjük, Magyarország-program forrásaira, amiért összesen 4,5 millió forintot kaptak. Ennek fejében ingyenes vidéki előadásokat kellett tartaniuk, amelyekre a helyi önkormányzatok hoztak nézőket. A következő évad viszont a homályba vész:

nem látni előre, milyen korlátozó vagy lazító intézkedések jönnek és mikor, kérdőjelekre pedig nem lehet turnét építeni.

A Magyar Nemzeti Cirkuszra is hatalmas csapást mért a koronavírus-járvány. Ők a több mint 8 hónapra tervezett évadból végül 3,5 hónapnyit tudtak megtartani, a bevételük pedig a korábbi negyedére esett vissza. Ráadásul az Eötvöshöz hasonlóan nekik is helyet és ellátást kellett biztosítaniuk a korábban leszerződött és a külföldről érkezett artistáiknak. A Népszava azt írtja: a társulat úgy tudta elkerülni az összeomlást, hogy kihagyták a vadállatos produkciókat, és megnyitották a szadai szafariparkot, annak a bevételeiből tudták etetni a cirkusz állatait.

A lapnak nyilatkozó cirkuszigazgató létkérdésnek nevezte, hogy márciusban el tudják-e indítani a következő évadot, új szerződéseket azonban nem mernek kötni.

A Népszava egyéni vállalkozóként dolgozó, társulatokhoz nem szerződő artistákat is kérdezett. Ők nagyrészt elvesztették a szokásos fellépési lehetőségeiket. „A járvány előtt bevételem és a megbízásaim változóak voltak, de nem panaszkodhattam. Vállaltam születésnapi zsúrt, fesztiválos fellépést és nagyvállalatok karácsonyi ünnepi műsorát is. Az elmúlt egy évben viszont egyetlen munkám sem volt” – mondta egy névtelenséget kérő zsonglőr. Hozzátette: úgy tudja, a szakmabeli barátai közül többen biciklis futárnak álltak.

A lap emlékeztet: a társulatok és a művészek körülbelül 350 milliós támogatást kaptak a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központon keresztül, illetve a munka nélkül maradt artistáknak is elkülönítettek egy 10 milliós gyorssegélykeretet, de ezek az összegek legfeljebb egy turné beindításának költségeit fedezik, a dolgozók bérére már nem futja belőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton