szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Először a vidéki szálláshelyek iránt térhet vissza a kereslet BDO Magyarország szerint. Az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2019-es szintjét várhatóan csak a 2023-as szezonban érheti el az iparág.

A korlátozások fokozatos feloldásával várhatóan a nyári hónapokban éledhet újra a szállodaipar Magyarországon a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég elemzése szerint. Közleményükben kiemelték: 

a nyár eleji újbóli felfutás feltétele, hogy mind a víruskezelés és az oltási programok, mind a légiipar és szállodaipar újraindítása európai szinten is koordinált legyen.

Először a vidéki szálláshelyek iránt térhet vissza a kereslet a BDO szerint, mivel a külföldi utazásokra vonatkozó korlátozásokat várhatóan lassabban oldják majd fel. Budapesten egy érezhető mértékű újraindulást az optimista forgatókönyvek sem tesznek kora nyárnál előbbre. Ott először az egyéni szabadidős vendégszegmens, illetve az egyéni üzleti utazók kereslete térhet vissza. Ezt követhetik majd a szabadidős turistacsoportok, míg legkésőbb, várhatóan csak ősszel a rendezvényekhez kapcsolódó kereslet indulhat fokozatosan újra az elemzés szerint.

A belföldi szálláshelyeken tavaly év közepén mért belföldi keresletrobbanás jelentősen tompította a szektor visszaesését az elemzés szerint: míg januártól novemberig a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 75 százalékkal esett vissza, a belföldi vendégek esetében ez a csökkenés jóval kisebb, 36 százalékos volt. Igaz, ennek pozitív hatásait elsősorban a vidéki szálláshelyek tudták kihasználni.

A 2024-ig átadni tervezett hotelek száma a vírus megjelenése után – banki finanszírozási oldal megnövekedett óvatossága miatt – a felére csökkent. A fővárosi szálláshely-kapacitás a következő három évben így is várhatóan 2000 új hotelszobával bővül.

A koronavírus egész Európa szállodaiparának példátlan veszteséget okozott. Az STR globális szállodaipari adatszolgáltató adatai szerint az európai szállodák átlagos kihasználtsága 2020-ban alig 25 százalékos volt éves átlagban, az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPar) pedig 72 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Közép- és Dél-Amerika, valamint Dél-Afrika után a 3. legnagyobb visszaesést Európa szállodapiaca szenvedte el. A kontinens szálláshelyeinek veszteségét nagyrészt az uniós határzárak okozták.

Egyelőre nem tudni, mikorra várható enyhítés a járványügyi korlátozásokban. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója januári, évindító videójában mindenesetre arról beszélt, hogy „a vírus nem mindennapi helyzetet teremtett, nyáron újraindulhat a turizmus a remények szerint”, majd egy kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is hasonlót emlegetett.

Ennek ellenére, amikor a múlt héten a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) arról küldött tájékoztatást a tagjainak, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozások pünkösdig, azaz május végéig fennmaradhatnak, előbb a Kormányzati Tájékoztatási Központ nevezte az információt „alaptalan, felelőtlen rémhírnek”, majd ugyanezt megismételte az MTÜ. Az MSZÉSZ még aznap visszavonta a tájékoztatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe