szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet korábbi nyilatkozatokra alapozva írta azt a tagjainak, hogy május közepe előtt nem nyithatnak ki a hotelek és a vendéglátóhelyek. Miután a Kormányzati Tájékoztatási Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség is nekik ment ezért, visszavonták a tájékoztatójukat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Pünkösdig fennmaradhatnak a jelenleg érvényben lévő korlátozások – írta tagságának küldött levelében a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a kormányzati kommunikációra és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatására alapozva. Flesch Tamás, a szervezet elnöke a hvg.hu kérdésére megerősítette, hogy valóban küldtek erről levelet a tagjaiknak, és hozzátette: „A jelenlegi helyzet alapján erre a forgatókönyvre van a legnagyobb esély. Egyelőre nehezen képzelhető el, hogy ez másként lesz.”

Kedd estére azonban visszavonta a tájékoztatást az MSZÉSZ. Az MTI szerint közleményében Flesch Tamás ezt a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) aznapi cáfolatával indokolta. A KTK ugyanis korábban „alaptalan, felelőtlen rémhírnek” nevezte, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttemeknek, a kormány nem hozott olyan döntést, amely szerint a szigorú zárást egészen addig fenn kellene tartani.

Az (MSZÉSZ) a KTK közleménye után megjelent új kommünikéjében már azt írta: a vonatkozó kormányrendelet értelmében a szállodák, éttermek jelenleg is működhetnek korlátozásokkal. A tömeges oltást követően korlátozás nélkül, ahogy lehet, kinyithatnak a szektorban működő vállalkozások.

A Magyar Turisztikai Ügynökség is kiadott egy, a KTK-éval szinte megegyező szövegű közleményt azután, hogy megjelent az MSZÉSZ eredeti tájékoztatójáról szóló hír. Holott az azzal kapcsolatos megkeresésünkre korábban még azt válaszolták:

bíznak abban, hogy legkésőbb nyáron a teljes turizmus újraindul és ha a járványhelyzet engedi és a korlátozó intézkedések lehetővé teszik, a belföldi forgalom akár már hamarabb is indulhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből