szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége levélben próbálja felkészíteni tagjait a legrosszabb forgatókönyvre.

A jelenleg érvényben lévő korlátozások pünkösdig fennmaradhatnak – ez áll abban, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben, amit a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége küldött a tagjainak. Ezt a kormányzati kommunikációra és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatására alapozzák. Pünkösd vasárnap idén május 23-ra esik.

Flesch Tamás, a szövetség elnöke kérdésünkre megerősítette, hogy valóban küldtek egy levelet a tagoknak, mert felelősségüknek érzik, hogy felkészítsék őket.

"A jelenlegi helyzet alapján erre a forgatókönyvre van a legnagyobb esély. Egyelőre nehezen képzelhető el, hogy ez másként lesz" – tette hozzá Flesch.

A levél szerint a járványhelyzet se Magyarországon, se Európában nem javult, így a környező országok is folyamatosan hozzák meg a szigorító intézkedéseket.

"A szállodáknak, éttermeknek, a színházakhoz, mozikhoz, múzeumokhoz stb. hasonlóan további zárva tartásra kell felkészülniük. Tudjuk, s jeleztük is a döntéshozóknak, hogy ez, a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. A zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, s a szakképzett munkaerő megtartása is rendkívül költséges. Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen” – áll a levélben.

A szövetség szerint az állami támogatásokkal is csak a károkat tudják enyhíteni, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Elmondásuk szerint mindent megtesznek, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz. Addig pedig tovább tárgyalnak a minél jelentősebb állami segítség érdekében.

A járvány terjedésének megfékezése érdekében november elején jelentette be Orbán Viktor az éttermek bezárását és csak a házhoz szállítás lehetséges. A szállodák pedig csak üzleti célból fogadhatnak vendégeket. A jelenleg hatályos kormányrendelet szerint a korlátozások február 1-ig vannak érvényben.

A Magyar Turisztikai Ügynökségtől is azt a választ kaptuk a megkeresésünkre, hogy bíznak benne, hogy legkésőbb nyáron a teljes turizmus újraindul és ha a járványhelyzet engedi és a korlátozó intézkedések lehetővé teszik, a belföldi forgalom akár már hamarabb is indulhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dzindzisz Sztefan - Fekő Ádám Vállalkozás

A szállodákon és kocsmákon aligha segít a kormány mentőöve, az éttermeken talán

Felemásra sikerült a kormány szálloda- és vendéglátóiparra bejelentett első mentőcsomagja – véli Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, amely persze azért még látni szeretné a részletes szabályozást, illetve további kedvezményekért is harcolna. A kocsmák viszont nem optimisták, szerintük nulla bevétel mellett semmit sem ér a vendéglátósoknak adott az állami támogatás.

Ballai Vince - Nagy Iván László Itthon

Súlyosabb most a járvány, de Orbán új szigorításánál voltak szigorúbb lépések tavasszal

Hétfőn Orbán Viktor bejelentett egy sor olyan korlátozó intézkedést, amelyek a koronavírus terjedésének lassítását célozzák. A kormány tavasszal is hozott ilyeket, ezért egymás mellé tettük az akkori és a mostani lépéseket, hogy lássuk, a mostani, sokkal rosszabb járványügyi számok mellett szigorúbban lép-e fel a kormány.

Rogánék kedvenc alapítványa 3,4 milliárdos támogatáshoz jutott tavaly év végén

Rogánék kedvenc alapítványa 3,4 milliárdos támogatáshoz jutott tavaly év végén

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet