szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hivatalosan nemhogy koronavírus-járvány, de fertőzés sincs Észak-Koreában, mivel az ország határait már 2020 januárjában lezárták. A vírusválság ugyanakkor rendkívüli mértékben megviseli a világtól elzárkózó kommunista diktatúrát – derül ki a BBC és a Deutsche Welle összeállításaiból.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"Nehéz időkre kell felkészülnünk" – hangsúlyozta az Észak-Koreát kormányzó pártkonferenciáján Kim Dzsong Un, aki utalt arra, hogy olyan helyzet alakulhat ki, mint a kilencvenes években, amikor százezrek haltak éhen az országban – bár a BBC az akkori eseményeket taglalva egyenesen 3 millió éhhalálról írt a 24 milliós országban.

Az ok: a Szovjetunió bukása, amely fontos külső támogatástól fosztotta meg a nemzeti kommunista rendszert, és a katasztrofális gazdaságpolitika, amely az összes erőforrást a hadiiparra koncentrálta.

A mostani bejelentésben az a kiemelkedő Colin Zwirko Észak-Korea-szakértő szerint, hogy Kim Dzsong Un ritkán használ ilyen nyelvezetet. A diktátor ugyanis Nehéz Menetelésről beszélt, ez pedig a kilencvenes évek tömeges éhhalálának körülírása a pártzsargonban Észak-Koreában.

Ráadásul Kim Dzsong Un múlt októberben könnyek között kérte népe bocsánatát beismerve, hogy ő sem tett meg mindent a lakosság nehéz életkörülményeinek enyhítésére.

Mennyire rossz a helyzet?

Lina Yoon, a Human Rights Watch kutatója szerint a fő gond az, hogy Kínából semmilyen élelmiszer sem érkezik a hermetikusan lezárt határon át. Ezért nagyon sok a koldus az utcákon, és éhhalálról is érkeznek hírek.

Az ENSZ Észak-Korea-szakértője, Tomas Ojea Quintana arra figyelmeztetett, hogy "nagyon komoly élelmezési válság várható", és emiatt fennáll a tömeges éhezés veszélye.

A létfontosságú kínai kapcsolat már 2018-ban gyengülni kezdett, amikor Peking csatlakozott ahhoz az ENSZ szankcióhoz, amely a katonai nukleáris fejlesztés leállításának elszabotálása miatt sújtotta Észak-Koreát. Tavaly ez a csökkentett kínai kereskedelem esett vissza 80 százalékkal – megfosztva ezzel létfontosságú cikkektől Észak-Koreát.

A kukorica például, amely alapvető táplálék az országban egyre kevésbé megfizethető:

egy kiló már többe kerül, mint egy munkás havi bére.

A helyzetet az sem segíti, hogy Észak-Koreában még mindig jegyrendszer van, amely a hatalmi piramisnak megfelelően osztja el az árukat az emberek között. Márpedig a hiány már akkora, hogy olykor az elit is nélkülöz. Sőt, az országban már a diplomaták is nehezen jutnak hozzá fogkrémhez vagy vécépapírhoz.

Colin Zwirko a Deutsche Wellének azt mondta, hogy a vészhelyzetben Észak-Korea a kínai határ megnyitására készül. Ennek érdekében kiadtak egy olyan utasítást, amely arra vonatkozik, hogy a határon hogyan kell fertőtleníteni az importárukat.

Pandémiaparanoia uralkodik

Észak-Korea hivatalosan azt állítja, hogy mentes a koronavírus-fertőzéstől, de ezt csak kevés szakértő hiszi el. Korábban voltak olyan információk is, hogy maga Kim Dzsong Un is megfertőződött, ezért is záratta le a határokat oly sebesen. A diktátor hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, de természetesen senki sem erősítette meg a dél-koreai hírszerzés információját.

Bár hivatalosan nincs Covid–19 Észak-Koreában, de a maszk viselése általánosan kötelező, és súlyos büntetés jár annak, aki azt elmulasztja – erről a Koreai Egyesítési Minisztérium szakértője tájékoztatta a Deutsche Wellét.

A Koreai Egyesítési Minisztérium Szöulban működik, és igyekszik enyhíteni az egyszerű emberek sorsán Északon. Dél-Korea többször is segélyt ajánlott Északnak: élelmiszert és gyógyszert küldtek volna, de ezt Kim Dzsong Un rendszere kapásból elutasította.

Ehelyett a diktátor húga beavatkozással vádolta meg Dél-Koreát, Kim Dzsong Un pedig közölte: folytatják a nukleáris és rakétafejlesztési programot, amely felemészti az ország gazdaságának legnagyobb részét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!