Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"758b288e-0118-4edf-a0a7-2a038463f5a6","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A hatóságok hamar a helyszínre érkeztek, elkapták és gyorsított eljárással bíróság elé állították a férfit. ","shortLead":"A hatóságok hamar a helyszínre érkeztek, elkapták és gyorsított eljárással bíróság elé állították a férfit. ","id":"20250425_bomba-fenyegetes-granat-nagykanizsa-husvethetfo-segelyhivo-bejelentes-bunugy-buncselekmeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/758b288e-0118-4edf-a0a7-2a038463f5a6.jpg","index":0,"item":"f379265e-4cb1-4453-9a44-18572e4439c1","keywords":null,"link":"/itthon/20250425_bomba-fenyegetes-granat-nagykanizsa-husvethetfo-segelyhivo-bejelentes-bunugy-buncselekmeny","timestamp":"2025. április. 25. 14:02","title":"Zavarta a nagykanizsai férfit a húsvéthétfőn tartott zenés mulatság, bombákkal és gránátokkal fenyegetőzve hívta fel a rendőröket ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"66eae6f6-f8bb-4798-b957-f01b829e4514","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Kilenc ember meghalt, hetven pedig megsebesült Kijevben az éjszakai légicsapások után. Az oroszok támadták még Harkivot, Zaporizzsja és az ukrán vasutat is.","shortLead":"Kilenc ember meghalt, hetven pedig megsebesült Kijevben az éjszakai légicsapások után. Az oroszok támadták még...","id":"20250424_raketa-dron-tamadas-kijev","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/66eae6f6-f8bb-4798-b957-f01b829e4514.jpg","index":0,"item":"d102ec08-14dc-4d54-b8a2-5858243f3b2e","keywords":null,"link":"/vilag/20250424_raketa-dron-tamadas-kijev","timestamp":"2025. április. 24. 11:01","title":"Rakéták és drónok tömegeivel támadták az oroszok Kijevet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7345b024-2133-4b6e-b057-8c8bbcd80dc3","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A NOX zenészét tavaly decemberben, egy zenekari próbáról vitte el a mentő. Bár a kórházban megmentették az életét, a felépülése akár több hónapig is eltarthat.","shortLead":"A NOX zenészét tavaly decemberben, egy zenekari próbáról vitte el a mentő. Bár a kórházban megmentették az életét...","id":"20250424_Nagy-Tamas-a-harmadik-sztrokja-utan-Elek-es-ez-a-legfontosabb","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7345b024-2133-4b6e-b057-8c8bbcd80dc3.jpg","index":0,"item":"20880f07-db71-4cb3-80c5-66ef19d6375c","keywords":null,"link":"/elet/20250424_Nagy-Tamas-a-harmadik-sztrokja-utan-Elek-es-ez-a-legfontosabb","timestamp":"2025. április. 24. 10:38","title":"Nagy Tamás a harmadik sztrókja után: „Élek, és ez a legfontosabb!”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"03a59f94-dee9-4175-8088-61cc32f2e5f4","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Folytatódik az adok-kapok.","shortLead":"Folytatódik az adok-kapok.","id":"20250424_magyar-peter-tiborcz-istvan-valasz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/03a59f94-dee9-4175-8088-61cc32f2e5f4.jpg","index":0,"item":"d901af36-316d-457b-9b67-3cd7d0253516","keywords":null,"link":"/itthon/20250424_magyar-peter-tiborcz-istvan-valasz","timestamp":"2025. április. 24. 13:52","title":"„Hallod-e te, Tiborcz Pista” – visszaszólt Magyar Péter","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86665711-05b4-467f-b9f4-cf54c86a056a","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Ferenc pápa temetésének napjára.","shortLead":"Ferenc pápa temetésének napjára.","id":"20250424_Nemzeti-gyasznapot-rendelt-el-a-kormany-szombatra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86665711-05b4-467f-b9f4-cf54c86a056a.jpg","index":0,"item":"5404e2ea-5152-46ac-a984-e32a652f4f04","keywords":null,"link":"/itthon/20250424_Nemzeti-gyasznapot-rendelt-el-a-kormany-szombatra","timestamp":"2025. április. 24. 17:48","title":"Elrendelte a kormány a nemzeti gyásznapot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"36f43270-082d-4fb5-8d5d-d08c622ccd4b","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Omri Miran a Hamász által közzétett propagandavideón Netanjahut teszi felelőssé a helyzetéért, és arra kéri a szabadulásáért küzdőket, hogy szervezzenek tüntetést az izraeli miniszterelnök rezidenciája elé.","shortLead":"Omri Miran a Hamász által közzétett propagandavideón Netanjahut teszi felelőssé a helyzetéért, és arra kéri...","id":"20250423_omri-miran-magyar-tusz-hamasz-video-izrael","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/36f43270-082d-4fb5-8d5d-d08c622ccd4b.jpg","index":0,"item":"ffa437ca-2681-43f8-98b6-d82b442d29b7","keywords":null,"link":"/itthon/20250423_omri-miran-magyar-tusz-hamasz-video-izrael","timestamp":"2025. április. 23. 19:06","title":"Magyar állampolgárságú túszról tett közzé videót a Hamász","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cf5930e3-750b-4908-ae99-d889bc0ff95f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Curiosity 13 évvel a küldetése megkezdése után talált rá arra az ásványra, ami folyékony víz és szén-dioxid jelenlétében keletkezik.","shortLead":"A Curiosity 13 évvel a küldetése megkezdése után talált rá arra az ásványra, ami folyékony víz és szén-dioxid...","id":"20250423_nasa-curiosity-mars-sziderit-asvany-elheto-bolygo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cf5930e3-750b-4908-ae99-d889bc0ff95f.jpg","index":0,"item":"4822a997-0ef8-4982-b8ca-f4ce32f77125","keywords":null,"link":"/tudomany/20250423_nasa-curiosity-mars-sziderit-asvany-elheto-bolygo","timestamp":"2025. április. 23. 20:03","title":"Rátalált a NASA az ásványra, ami bizonyítja: élhető bolygó volt a Mars, és folyékony víz volt a felszínén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"96957947-7b30-46a6-a14d-1add5834cd73","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A mesterséges intelligenciának is fontos szerepe van egy új vérvizsgálatban, mely szükségtelenné teheti az esetenként fájdalmas, invazív rákdiagnosztizáló módszereket – és már jóval azelőtt jelezheti a veszélyt, hogy a tünetek jelentkeznének.","shortLead":"A mesterséges intelligenciának is fontos szerepe van egy új vérvizsgálatban, mely szükségtelenné teheti az esetenként...","id":"20250423_rak-diagnosztizalasa-vervizsgalat-mesterseges-intelligencia-pontossag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/96957947-7b30-46a6-a14d-1add5834cd73.jpg","index":0,"item":"06974ded-6744-4552-914d-9c39e77d1d69","keywords":null,"link":"/tudomany/20250423_rak-diagnosztizalasa-vervizsgalat-mesterseges-intelligencia-pontossag","timestamp":"2025. április. 23. 19:03","title":"99%-os pontossággal azonosítja a 12 leggyakoribb rákos megbetegedést egy új vérvizsgálat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Világszerte a „natúr” kifejezést használják a kevés beavatkozással készült borok leírására, amelyek az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek. Nyugat-Európában nagyobb múltra tekint vissza a kezdeményezés, hazánkban viszont még gyerekcipőben jár, de a borászok lelkesedése határtalan és a rajongótáboruk töretlen.
A natúr borokat úgy készítik, hogy szőlő leszedése után minél kevesebb beavatkozással menjen végbe az erjedés, legfeljebb csipetnyi szulfitot (ként) tesznek bele a palackozáskor - magyarázza Tóth Patrícia borász. Hozzáteszi, hogy a natúr borászok ideális esetben olyan környezetet teremtenek, ahol nagy eséllyel csakis élesztőkkel találkozik a szőlő, így jöhet létre a jó minőségű natúr bor. „Ha élesztővel találkozik a szőlő, akkor bor lesz belőle, ha élesztővel és baktériumokkal, akkor akár ecetsav is képződhet. Az évezredek során úgy alakult ki a borkészítés, hogy az ember végigkísérte a folyamatokat, így tehát a humán beavatkozás az alapja annak, hogy bor legyen a szőlőből és ne ecet.”
Olaszországban nagy múltja van a natúr borok termesztésének, vannak olyan termelők, amelyek már több mint 40 éve készítenek így bort - meséli a borász. Nyugat-Európában is nagyobb múltra tekint vissza a kezdeményezés, a szomszédos Ausztria pédául igazi natúrbor-nagyhatalommá nőtte ki magát. Magyarországon is egyre többen foglalkoznak a natúr borral, a kezdeti lelkesedés töretlen, de hosszú távra érdemes tervezni: ugyanis több mint tíz éves megtérüléssel kell számolni.
Ausztriában az elmúlt 30 évben a bio minősítéssel rendelkező szőlőültetvények száma is több mint a duplájára nőtt, mostanra az ország szőlőterületeinek a 13%-át teszi ki. Összehasonlításképpen a kaliforniai szőlőültetvények kevesebb mint 3%-a rendelkezik bio minősítéssel, az olaszokénak pedig több mint 30%-a bio.
Moscato szőlő szüretelése az északnyugat- olaszországi Alessandria közelében
AFP / Marco Bertorello
A biodinamikus gazdálkodás is az osztrák Rudolf Steiner 1924-es előadássorozatára épül, azonban ez nem csupán vegyszermentességet jelent, hanem egy jóval komplexebb, holisztikus szemléletmódot.
A bio vagy biodinamikus szőlőből még nem feltétlen natúr bor készül. Hazánkban a natúr borokat a bortörvény úgy határozza meg mint olyan bor, gyöngyözőbor vagy pezsgő,
amely előállításához felhasznált szőlő ökológiai gazdálkodási követelmények tanúsítására elismert, akkreditált tanúsító szervezet (a továbbiakban: tanúsító szervezet) által kiadott ökológiai tanúsítvánnyal rendelkezik, és kizárólag kézi szüretelésű;
amelyet tanúsító szervezet által kiadott, ökológiai feldolgozási tevékenységre vonatkozó tanúsítvánnyal rendelkező borászati üzemben állítottak elő;
amely előállítása során kizárólag a következő borászati eljárásokat lehet alkalmazni: levegőztetés vagy gáz-halmazállapotú oxigén hozzáadása, szén-dioxid, argon vagy nitrogén alkalmazása, akár önmagában, akár kombináltan, semleges atmoszféra létrehozása és a termék levegőtől védett kezelése érdekében, kén-dioxid felhasználása legfeljebb 40 mg/l összes kén-dioxid tartalomig;
amely kizárólag üvegpalackba, bag-in-boxba vagy KEG hordóba töltve hozható forgalomba; és
amely rendelkezik tanúsító szervezet ökológiai tanúsítványával.
„A szabályozás a natúrbortermelők érdeke elsősorban, mert ki kell szűrni a többitől rossz irányba eltérő minőségű borokat, hogy az egész mozgalom sikeres legyen” – mondja a borász, aki szerint azzal sincs gond, ha az ember minimálisan beavatkozik, a hőmérséklet szabályozásával, kénnel, és terelgeti a szőlőt a kedvező irányba, azért, hogy tartósabb, stabilabb maradjon például az utazás során is.
Tóth Patrícia egy összesen 370 hektáron organikusan szőlőt termesztő pincészetben dolgozik Szicíliában, és inkább a borkészítés tradicionális formáját képviseli. Azonban, úgy látja, hogy „hosszú távon azok a borászatok lesznek sikeresek, amelyek a tradicionális vonalat képviselik a lehető legkevesebb beavatkozással, és mellettük a leginkább precíz natúrborkészítők maradhatnak sikeresek.” Ez a két szemlélet egyébként nincs messze egymástól.
A natúr borok készítésének azért akadnak buktatói. „Annak ellenére, hogy nagyon finomak lehetnek helyben fogyasztva, a szállítás körülményeire nagyon érzékenyek. Védtelenek az utazás közben fellépő hőhatásoktól, opálossá válhatnak, vagy rosszabb esetben fertőzések indulhatnak el bennük.” Az üvegben átalakulhat a bor, ami egyébként kevésbé védett az oxidáció (levegővel való érintkezés) ellen, és mikrobiológiai problémák is felléphetnek, ez pedig már elfogadhatatlan a borász szerint.
Fülöp Máté
Tóth Patrícia szerint mind a tradicionális, mind a natúr borászatoknak és a szövetkezeti pincészetekben is van helye a rendszerben, „Olaszországban számos jó példát látni az együttműködésre, ez felvirágoztathatná a hazai szektort is, emellett számos egyéb problémára nyújthat megoldást.” A szövetkezeti pincék megőrzése a munkaerőhiányra is gyógyír, miközben segíti a kistermelők fennmaradását.
Az organikus és biodinamikus borokat mutatja be Isabel Legeron könyve, a Natúr borok, amely a HVG Kiadó kiadó gondozásában jelent meg.