Majdnem szabályozott pénzügyek helyett biztos pillérek
A vállalkozások belső problémáiból eredő pénzügyi válságok jelentős része elkerülhető lenne. Mutatjuk hogyan.
Világszerte a „natúr” kifejezést használják a kevés beavatkozással készült borok leírására, amelyek az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek. Nyugat-Európában nagyobb múltra tekint vissza a kezdeményezés, hazánkban viszont még gyerekcipőben jár, de a borászok lelkesedése határtalan és a rajongótáboruk töretlen.
A natúr borokat úgy készítik, hogy szőlő leszedése után minél kevesebb beavatkozással menjen végbe az erjedés, legfeljebb csipetnyi szulfitot (ként) tesznek bele a palackozáskor - magyarázza Tóth Patrícia borász. Hozzáteszi, hogy a natúr borászok ideális esetben olyan környezetet teremtenek, ahol nagy eséllyel csakis élesztőkkel találkozik a szőlő, így jöhet létre a jó minőségű natúr bor. „Ha élesztővel találkozik a szőlő, akkor bor lesz belőle, ha élesztővel és baktériumokkal, akkor akár ecetsav is képződhet. Az évezredek során úgy alakult ki a borkészítés, hogy az ember végigkísérte a folyamatokat, így tehát a humán beavatkozás az alapja annak, hogy bor legyen a szőlőből és ne ecet.”
Olaszországban nagy múltja van a natúr borok termesztésének, vannak olyan termelők, amelyek már több mint 40 éve készítenek így bort - meséli a borász. Nyugat-Európában is nagyobb múltra tekint vissza a kezdeményezés, a szomszédos Ausztria pédául igazi natúrbor-nagyhatalommá nőtte ki magát. Magyarországon is egyre többen foglalkoznak a natúr borral, a kezdeti lelkesedés töretlen, de hosszú távra érdemes tervezni: ugyanis több mint tíz éves megtérüléssel kell számolni.
Ausztriában az elmúlt 30 évben a bio minősítéssel rendelkező szőlőültetvények száma is több mint a duplájára nőtt, mostanra az ország szőlőterületeinek a 13%-át teszi ki. Összehasonlításképpen a kaliforniai szőlőültetvények kevesebb mint 3%-a rendelkezik bio minősítéssel, az olaszokénak pedig több mint 30%-a bio.
A biodinamikus gazdálkodás is az osztrák Rudolf Steiner 1924-es előadássorozatára épül, azonban ez nem csupán vegyszermentességet jelent, hanem egy jóval komplexebb, holisztikus szemléletmódot.
A bio vagy biodinamikus szőlőből még nem feltétlen natúr bor készül. Hazánkban a natúr borokat a bortörvény úgy határozza meg mint olyan bor, gyöngyözőbor vagy pezsgő,
„A szabályozás a natúrbortermelők érdeke elsősorban, mert ki kell szűrni a többitől rossz irányba eltérő minőségű borokat, hogy az egész mozgalom sikeres legyen” – mondja a borász, aki szerint azzal sincs gond, ha az ember minimálisan beavatkozik, a hőmérséklet szabályozásával, kénnel, és terelgeti a szőlőt a kedvező irányba, azért, hogy tartósabb, stabilabb maradjon például az utazás során is.
Tóth Patrícia egy összesen 370 hektáron organikusan szőlőt termesztő pincészetben dolgozik Szicíliában, és inkább a borkészítés tradicionális formáját képviseli. Azonban, úgy látja, hogy „hosszú távon azok a borászatok lesznek sikeresek, amelyek a tradicionális vonalat képviselik a lehető legkevesebb beavatkozással, és mellettük a leginkább precíz natúrborkészítők maradhatnak sikeresek.” Ez a két szemlélet egyébként nincs messze egymástól.
A natúr borok készítésének azért akadnak buktatói. „Annak ellenére, hogy nagyon finomak lehetnek helyben fogyasztva, a szállítás körülményeire nagyon érzékenyek. Védtelenek az utazás közben fellépő hőhatásoktól, opálossá válhatnak, vagy rosszabb esetben fertőzések indulhatnak el bennük.” Az üvegben átalakulhat a bor, ami egyébként kevésbé védett az oxidáció (levegővel való érintkezés) ellen, és mikrobiológiai problémák is felléphetnek, ez pedig már elfogadhatatlan a borász szerint.
Tóth Patrícia szerint mind a tradicionális, mind a natúr borászatoknak és a szövetkezeti pincészetekben is van helye a rendszerben, „Olaszországban számos jó példát látni az együttműködésre, ez felvirágoztathatná a hazai szektort is, emellett számos egyéb problémára nyújthat megoldást.” A szövetkezeti pincék megőrzése a munkaerőhiányra is gyógyír, miközben segíti a kistermelők fennmaradását.
Az organikus és biodinamikus borokat mutatja be Isabel Legeron könyve, a Natúr borok, amely a HVG Kiadó kiadó gondozásában jelent meg.
A vállalkozások belső problémáiból eredő pénzügyi válságok jelentős része elkerülhető lenne. Mutatjuk hogyan.
Van a kártyás fizetés elfogadásánál kevésbé költséges megoldás is már a piacon: a qvik rendszer használatával a költségek 30–40 százalékkal mérsékelhetők.
Már párszáz milliós hitelnagyság esetén is – akár több tízmillió forinttal – többe kerülhet cégünknek, ha csupán a kamatszint alapján döntünk.
Az elektronikus aláírásoknak egyre nagyobb a szerepe, de a különböző típusok közötti különbségek nem mindig egyértelműek.
Mutatunk újabb hét könyvet, amit nyugodt szívvel ajánlunk a nyárra.
A borbár üzletvezetője szerint a szóváltás nemi irányultságtól független volt.