szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Egy amerikai szenátor szerint Kínában az egészségre ártalmas módon termesztik és dolgozzák fel a fokhagymát, ezért az amerikai hatóságoknak meg kellene vizsgálniuk, hogy nem okozhatnak-e gondokat az amerikai polgárok egészségének.

Trump visszatért
2025 januárjában iktatják be az Egesült Államok 47. elnökének Donald Trumpot, miután a novemberi választáson legyőzte a demokrata Kamala Harrist. Trump máris borzolja a kedélyeket kétes hírű jelöltjeivel, miközben még számos eljárás van ellene folyamatban. De még izgalmasabb, hogy milyen hatással lesz a második Trump-ciklus a világra, a globális biztonságra, gazdaságra - és persze Magyarországra.
Friss cikkek a témában

“Komoly kockázatot jelent a közegészségügynek az Egyesült Államokban, hogy a külföldről behozott fokhagyma minősége és egészségügyi kockázata nem megfelelő, elsősorban a kommunista Kínában termesztett fokhagymára gondolok” – írta Rick Scott republikánus szenátor a kereskedelmi miniszternek.

Az Egyesült Államokban már régóta azzal vádolják Kínát, a világ legnagyobb fokhagymaexportőrét, hogy dömpingárakat alkalmaz, és így lehetetlen helyzetbe hozza az amerikai termesztőket. Az USA magas vámmal sújtja a kínai fokhagymaimportot már a kilencvenes évek közepe óta. Trump 2019- ben tovább emelte a fokhagymavámokat Kínával szemben.

Milyen alapon próbál most Scott szenátor szigorítást elérni? Levelében azt írja, hogy sok videó mutatja azt: Kínában gyakran emberi trágya felhasználásával termesztik a fokhagymát. Épp ezért a republikánus szenátor levelében felsorolja, hogy mindenfajta Kínából érkező fokhagymaimportot alaposan meg kell vizsgálni.

Levelét azzal zárja a dühös honatya, hogy “az élelmiszerbiztonság létfontosságú az USA számára, és annak mindenfajta esetleges fenyegetése súlyos kockázatot jelent a nemzetbiztonságra, a közegészségügyre és a gazdaságra”.

Mi az igazság? A BBC utánanézett a kínai fokhagyma termesztésnek, és kiderült, hogy a szenátor vádja nem megalapozott. A McGill egyetem Kanadában komolyan foglalkozik az élelmiszerbiztonsággal, és megvizsgálta a kínai fokhagymatermesztést is. “Semmiféle komoly bizonyíték nem merült fel arra, hogy a kínaiak emberi trágyában termesztenék a fokhagymát” – áll a jelentésükben.

Az egyetem ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy “a föld trágyázása szempontjából mindegy az, hogy emberi vagy állati ürülékről van szó”.

Pekingi tapasztalatok

Amikor a kínai fővárosban dolgoztam 1990 körül, akkor kínai barátaim a lelkemre kötötték, hogy ne vásároljak bizonyos piacokon, mert ott olyan zöldséget és gyümölcsöt árulnak, melyet emberi ürülékkel trágyáztak. “Ez nem hangzik valami jól, de tökéletesen biztonságos” – írja erről a kanadai egyetem jelentése.

Pekingi barátaim ezzel kapcsolatban más véleménnyel voltak: szerintük az emberi trágya, amelyet Kínában évezredek óta használnak a földeken, csakis a helyi lakosság számára veszélytelen, hiszen ők immunisak a lehetséges fertőzéssel szemben, de már a fővárosban lakók számára ez járványveszélyt jelenthet, és különösen fennáll ez a külföldiek számára , akiknek a szervezete védtelen lehet a helyi vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Miért hivatkozik Rick Scott szenátor a nemzetbiztonságra ezzel kapcsolatban? Mert a Kereskedelmi Világszervezet – WTO – szerint csakis erre hivatkozva lehet kitiltani más államok áruját a hazai piacokról.

A republikánus szenátor már a jövő évi választásokra gondolhat, amikor támadást intéz a kínai fokhagyma importja ellen. Az Egyesült Államok 2021-ben első számú stratégiai ellenfélnek nyilvánította Kínát, és ebben konszenzus áll fenn a demokraták és a republikánusok között. Ezért is folytat kereskedelmi háborút az Egyesült Államok Kína ellen. Legutóbb San Francisco mellett volt amerikai-kínai csúcstalálkozó. A japán Nikkei hírügynökség értesülései szerint ezen Hszi Csinping elnök letette a nagyesküt Joe Biden előtt mondván “amíg én vezetem Kínát, addig nem indítunk támadást Tajvan elfoglalására”.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!