szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A Commerzbank saját bevallása szerint 3 milliárd, szakértői becslések szerint 5 milliárd euróra lenne szüksége a...

A Commerzbank saját bevallása szerint 3 milliárd, szakértői becslések szerint 5 milliárd euróra lenne szüksége a második legnagyobb német banknak ahhoz, hogy megfeleljen az európai bankfelügyelet követelményeinek - írta az FT.com. A szükséges forrásokhoz a Spiegel kormányzati körökből származó infomációi szerint csak állami tulajdonszerzés útján juthat a hitelintézet, a bank hétfőn mégis a piaci források megcsapolásáról szóló bejelentést tett.

A német állam 2009-ben 25 százalékos tulajdonrészt szerzett a Commerzbankban a bankmentés során a hitelintézetbe pumpált 18 milliárd euróért cserébe. A további tőkeemelés felérne egy államosítással a Commerzbank számára, melynek részvényei az idén 68 százalékkal értékelődtek le.

Abban az esetben, ha Németország második legnagyobb pénzintézete 2012 nyaráig nem tudja tőkehelyzetét megfelelően megerősíteni, a német állam a bankmentő alapon, a Soffin-en keresztül tovább vásárolja majd a Commerzbank részvényeit, tudta meg a Spiegel német kormányzati körökből. Az eddig kiszivárgott információk alapján az állam többségi tulajdonba kerülne a Commerzbankban, azonban a komoly gondokkal küzdő Commerzbank leányvállalatot, az Eurohypo-t nem vennék át - írta a Portfolio.hu a Spiegelre hivatkozva.

A Commerzbank most azért lobbizik, hogy az Eurohypo által kezelt európai állampapír-portfóliójának elértéktelenedett elemeit az állam egy "rossz bankba" csoportosítsa át, ahogy azt korábban a WestLB és a Hypo Real Estate piackételen eszközeivel is eljárt.

A Commerzbank a héten nyilvánosságra kerülő a hitelintézetek extra tőkeigényéről pontos képet adó európai bankfelügyeleti jelentés előtt lépéseket tett helyzete javítására. A Commerzbank hétfői bejelentése szerint 600 millió eurós egyszeri profitra tehet szert azzal, hogy visszavásárolja adósságai egy részét. A Commerzbank azt reméli, a befektetők szívesen szabadulnának a névértékük 40-52,5 százalékán forgó hibrid kötvényeitől, amelyek kockázatai jelentősen nőttek az európai válság mélyülésével.

Az adósság-visszavásárlással keletkező 600 millió eurós többlet azonban még mindig eltörpül a Commerzbank teljes tőkeigényéhez képest. Újabb tőkeemelésre az év eleji 11 milliárd eurós akció után aligha számíthat a német pénzintézet, amely így mindenképp az államra lesz utalva.

A piacokon nyomására várhatóan az is gyorsan eldől, hogy az állam a Spiegel értesülése alapján tényleg a "jó bank" mellett dönt, és állami irányítás alá vonja a Commerzbankot, fillérekért értékesítve az Eurohypót, vagy a "rossz bank" stratégiát választja, és átvállalja az európai válság során elértéktelenedett állampapírokat, átvéve azok kockázatait is. A költségek várhatóan így is, úgy is a német adófizetőket terhelik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!