szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy az várható volt, a jegybanki kamatemelés megtette hatását, felfelé mozognak a bankok által kínált betéti...

Ahogy az várható volt, a jegybanki kamatemelés megtette hatását, felfelé mozognak a bankok által kínált betéti kamatok is. Az azenpenzem.hu összeállítása szerint továbbra is egyértelmű tendencia, hogy igazán magas kamatot az új betétekre, friss pénzekre fizetnek a bankok, aki tehát folyamatosan a legmagasabb kamatot akarja elérni, hurcolhatja a pénzt bankról bankra.

Igaz, ha abból indulunk ki, hogy kisimult a kamatgörbe, vagyis hosszabb futamidőkre sem alacsonyabb a kamat, mint a rövidekre, már nem is annyira biztos, hogy érdemes szaladgálni a pénzzel. A bűvös szám jelenleg a 8-as, nagyjából ez az akciós kamat, amit a bankoknál el lehet érni az újonnan hozott pénzekkel. A bankok az adómentességet biztosító tartós befektetési szerződés kihasználása végett 3 és 5 éves lekötéseket is kínálnak, ezekből is van már bőven 7 százalék feletti ajánlat.

Nagyon kell figyelni arra, hogy ha valaki rövid futamidőre köt le akciós betétet, a következő kamatperiódusra szóló sima kamat jóval kisebb lehet, mint az akciós. A bankok abban bíznak, hogy az ügyfelek lusták és ott felejtik a pénzüket a nem akciós kondíciókkal is.

Mivel kitűnő ügyfélvonzó, a bankok egy része elkezdett kísérletezni a kétszámjegyű kamatlábbal. Gyönyörűen néz ki a 10 százalékos betéti kamat, de logikus, hogy a banknak nem éri meg ilyet kínálni. A trükk a következő: az Erste egy páros betétet ajánl, fele három hónapos, a másik fele egy éves és csak az első időszakra jár csak a 10 százalékos kamat.

Az AXA még rafkósabbat agyalt ki: 5 éves betét utolsó évére adja a 10,05 százalékot, de azt is aktív számlahasználathoz köti. Vagyis ha nincs elég forgalom a számlán, vagy ha az első négy év során szüksége lesz a betétesnek a pénzre, akkor a kétszámjegyű kamat csak álom marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!