szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

Kihasználva a kitűnő piaci hangulatot, újabb megkérdőjelezhető értékű céget vezettek be horror áron az amerikai piacra.

Kihasználva a kitűnő piaci hangulatot, újabb megkérdőjelezhető értékű céget vezettek be horror áron az amerikai piacra. Úgy tűnik, amíg mindenki a Facebook érkezésére vár és a Wall Street képtelen még egy épkézláb korrekcióra is, a befektetők mindent megvesznek a tőzsdére lépéskor, aminek valami köze van az internethez. Mintha csak 2000-et írnánk, noha most a többi papírra nem ragad át a hiszti, csak a friss érkezőket hajtják fel nevetséges szintekre.

A legfrissebb példa a Yelp nevű cég, mely fogyasztói értékeléseket tartalmazó weblapot üzemeltet. A júzer mindenféle tapasztalatait megoszthatja, leosztályozhatja a helybeli villanyszerelő szolgáltatását, vagy az éttermekét is. Jelenleg 25 millió értékelés olvasható, a duma az, hogy ha valaki vidékre indul, itt megtalálja a legkisebb szolgáltatók értékelését is, vagyis nélkülözhetetlen az oldal.

Persze a Yelp masszívan veszteséges, ettől függetlenül a 12-14 dollár közé várt árazás helyett 15 dolláron került sor az IPO-ra, majd az első kereskedési napon 25 dollár közelébe hajtották fel a befektetők a kurzust. A cég ezzel árbevétele mintegy 17-szeresét éri, ami elég meredek. Tuti shortra lenne jó, de persze nincs kölcsönrészvény.

A dolog érdekessége, hogy az elmúlt évben számos papír lőtt ki ugyanígy, majd omlott össze pár hét alatt az árfolyama, a befektetők mégis ugyanúgy égbe hajtották az első nap a Yelp-et, mint annó a Zyngát, vagy a Groupont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!