HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magányt, akárcsak a csendet, mai, hálózatokra épülő világunkban igencsak alulértékeljük és félreértjük – mutatnak rá A nemcselekvés című könyv coaching szerzői.

A magányt a magányossággal összekapcsolva gyakran az elszigeteltségre, a boldogtalanságra asszociálunk. Pedig az egyedüllét minden nagy elmélkedő, szemlélődő hagyomány és vallás alappillére. Mózes, Jézus, Mohamed és Buddha a szellemi és lelki megvilágosodást mind a világtól való visszavonulásuknak köszönhették. Az idők folyamán a remeték távol tartották magukat a civilizációtól, hogy mélyebb kapcsolatot alakíthassanak ki a spiritualitással.

Thomas Merton misztikus teológus The Silent Life (Csöndes élet) című könyvében így fogalmaz:

„Nem minden ember remete, de mindenkinek szüksége van elegendő csendre és magányra, amely lehetővé teszi, hogy időről időre meghallja saját igazi énje legbelső hangjait.”

A magány előnyei

Anthony Storr pszichiáter 1988-as Solitude (Magány) című könyvében amellett érvelt, hogy a magány kulcsfontosságú az önmegújítás, a kreativitás és az intuíciók szempontjából. Más kutatók is a kreativitást, az intimitást és a spiritualitást nevezték meg a legfőbb hozadékok között.

Abraham Maslow pszichológus szerint a magány nagyra értékelésének képessége az önmegvalósító személyek egyik meghatározó személyiségjegye. Csíkszentmihályi Mihály az elszigeteltség kezelését és elfogadását és a magány élvezetét az örömhöz és flow-élményhez kapcsolta.

A magány a tér és a szabadság megtapasztalásáról szól, a külvilág elvárásainak és a szerepek állította korlátok ellenében.

A művész, akit nem érdekelt, ha bolondnak nézik

A „magány szerelmesének” nevezett Michelangelo nem volt hajlandó a hagyományos hangos, zsúfolt műhelyekben dolgozni. Inkább az olvasásra, írásra, gondolkodásra használt privát terekben, csendes műtermekben készítette szobrait.

Joost Keizer művészettörténész a Michelangelo in the New Millennium (Michelangelo az új évezredben) című kötetében megjegyzi, hogy az elszigetelten alkotó művész jelensége a reneszánszban némi ellenállást váltott ki. Michelangelo elvonultságát „egyfajta őrülettel társították, és nem feltétlenül a művészi státusz emelkedettségével”.

Még maga Leonardo da Vinci is próbálta figyelmeztetni rá, hogy bolondnak fogják gondolni. Ahelyett azonban, hogy megfogadta volna a tanácsot, előnyére fordította az őrület bélyegét:

„A félreeső terek privát határai közötti visszavonultság elfeledtette vele a pártfogók, a határidők világát, az akkori hagyományos művészi létet meghatározó helyszíneket és célokat.”

Repüljünk előre a 21. századba!

Ma már talán nem neveznek őrültnek bennünket, ha a túlterheltség helyett a magányt választjuk, de napjaink munkahelyein a magányos munkavégzés igénye még mindig ellenérzést vált ki. Túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a társas készségeknek, az együttműködésnek és a csapatmunkának, véli Susan Cain a Csend (Quiet) című könyv szerzője, aki a New York Timesban megjelent cikkében így fogalmaz:

„Cégeink, iskoláink, a kultúránk valósággal rabjai az általam »új csoportgondolkodásnak« nevezett elképzelésnek, amely szerint a kreativitás és a teljesítmény valami különös csordaszellemű helyen születik meg. Többségében csoportokban dolgozunk, elválasztó fal nélküli irodákban, olyan vezetőknek, akik a társas készségeket mindennél többre értékelik. A magányos zsenik kiszorulnak. Csak az együttműködés létezik.”

Persze nem kell feláldoznunk a kollaboratív csapatmunkát ahhoz, hogy élvezzük a magány előnyeit. Mind a társas, mind pedig a személyes készségekre szükségünk van ahhoz, hogy kreatívan és hatékonyan kezelhessük azokat a komplex kihívásokat, amelyekkel napjaink munkahelyein szembesülünk. Lehet, hogy a magány ma az ellenkultúra része, mégis elősegíti a felelősségvállalást mind magunkkal, mind pedig másokkal szemben.

A fenti cikk Steven D’ Souza és Diana Renner A nemcselekvés című könyvének szerkesztett részlete. Miért nem lehetünk igazán eredményesek a szüntelen stressz és szorongás mellett? Hogyan ellensúlyozzuk a túlterheltség hatásait? Miként lehet kevesebb cselekvéssel többet elérni? Kiderül a könyvből, amit itt rendelhetnek meg kedvezménnyel.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
HVG Könyvek HVG Könyvek

Sokat stresszel a járvány miatt? Íme néhány könnyű tipp a feszültség oldásához!

Régóta tudjuk, hogy a mindfulness nem azt jelenti, hogy törökülésben ülünk egy dombon, és mantrát dúdolunk. A tudatos jelenlét során megtanuljuk észlelni az érzéseinket, és a jelenre való figyeléssel elengedni a stresszt. Ruby Wax humorista, a tudatosjelenlét-alapú kognitív terápia szakértője Mindfulness-kalauz című könyvében elmeséli, hogyan segített neki a mindfulness talpra állni a depresszióból. Cikkünkben szórakoztató tréningjéből mutatunk be egy "alapozó gyakorlatot".

HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan váljunk igazi vezetővé nehéz helyzetekben?

Mit tehetünk egy gyorsan változó világban vezetőként? Milyen elvekhez ragaszkodjunk, és mit érdemes elengedni? - útmutató Ernest Shackleton Antarktisz-kutató felfedező emlékezetes expedíciójának tanulságai alapján.

Ugyanaz tervezte a Crew Dragon űrhajósainak ruháját, mint aki Batmanét

Ugyanaz tervezte a Crew Dragon űrhajósainak ruháját, mint aki Batmanét

A vírust is túlélte: nyit a Colosseum

A vírust is túlélte: nyit a Colosseum

Farkas Örs: Már péntektől lehet étteremben enni Budapesten

Farkas Örs: Már péntektől lehet étteremben enni Budapesten