szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szoros összefüggés mutatható ki a munkanélküliségi adatok és a lakáspiaci kínálat között, azokon a területeken, ahol érezhetően kevesebb állást hirdetnek meg, meglódul az eladásra kínált lakások száma. Ilyen település például Pécs és Kecskemét.

Az álláshirdetések számának alakulása alapján fel lehet rajzolni a lakáskínálati térképet. Egy-egy térségben a munkalehetőségek szűkülése lakáseladási dömpinghez vezethet, legalábbis ez látszik az adatokból – derült ki az Apród.hu apróhirdetési oldal által végzett negyedéves statisztikai elemzésből.

Azokban a megyékben, ahol az álláshirdetések számának növekedése alulmaradt a többi régióval szemben, az ingatlanhirdetésekben jelentős ugrás figyelhető meg az elmúlt negyedévben - mondta a Napi Gazdaságnak Dobra Péter, az Apród.hu oldalt is működtető Allegroup.hu Kft. apróhirdetési üzletágának vezetője. Baranya megyében például a lakosság számához képest arányaiban több hirdetést adtak fel, mint bármelyik más megyében júniushoz képest, az álláshirdetések aránya azonban 6 százalékkal csökkent, míg az ingatlanhirdetések aránya 10 százalékkal nőtt az összes feladott hirdetéshez képest.

©

A nagyvárosok közül Pécsen júniushoz képest alig 6 százalékkal nőtt az álláshirdetések száma, míg ingatlanhirdetésből 22 százalékkal több található most az Apród.hu-n, mint három hónapja. Kecskeméten szintén kisebb (9 százalékos) növekedést regisztráltak az álláshirdetések számában az országos átlaghoz képest, ám Pécshez hasonlóan itt is kiemelkedő volt az ingatlanhirdetések arányának megugrása (20 százalék) a többi régióval összevetve.

Ebből a szempontból a győriek az egyik legszerencsésebbek, náluk ugyanis a megyeszékhelyek közül az egyik legmagasabb az álláshirdetések arányának emelkedése (27 százalék), míg az ingatlanhirdetéseké az egyik legalacsonyabb (alig 10 százalék).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!