szerző:
MTI

Mintegy hétszázmillió forintot csoportosított át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a Honvéd Főparancsnokság a budai Várban lévő egykori épületének részleges rehabilitációjára, amely előreláthatólag jövő nyáron fejeződhet be.

Zumbok Ferenc, a Várkert Bazár felújításával és a Várnegyed hosszú távú fejlesztésével megbízott kormánybiztos szerdán a helyszínen tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a Honvéd Főparancsnokság egykori épületének rekonstrukciója a Budai Várnegyed hosszú távú fejlesztésének keretében valósul meg. Az épület megmaradt torzóját oly módon kívánják visszakapcsolni a Várnegyed vérkeringésébe, hogy az épületet különböző kulturális és turisztikai feladatokkal ruházzák fel.

"Az épület a második világháborúban súlyos károkat szenvedett, felső két szintje teljesen megsemmisült. Meglehetősen romos, rossz állapotban van, szégyene a budai várnak, így a kormány elsődleges feladatának tekinti az épület rekonstrukcióját. Szeretném hangsúlyozni, hogy az épület végleges funkciója még nem dőlt el, ezért az előreláthatólag a jövő év elején megkezdődő munkálatok elsősorban az állagmegóvásra koncentrálnak, semmi olyan beavatkozást nem tervezünk, amely befolyásolhatja az épület későbbi funkcióját" - hangoztatta a kormánybiztos.

Zumbok Ferenc szerint a rekonstrukciós munkálatok célja, hogy az épületmaradvány olyan műszaki állapotba kerüljön, hogy megnyitható legyen a látogatók számára, és a Budai Vár turisztikai értékeit bemutató információs és kulturális funkciókat lehessen a falai közé költöztetni. Ilyen módon az épület alkalmas lesz turisztikai és kulturális információk közvetítésére, kiállítások, vetítések, színházi és zenei programok megrendezésére, valamint vendéglátóegységek kialakítására.

A felújítás főbb lépései az állagmegőrző munkálatokon túl a szabad átjárás biztosítása a Várba a korábban befalazott nyugati kapu megnyitásával, valamint az épület központi elemeként szolgáló, loggiával bővített négyzetes udvar használhatóvá tétele. A munkálatok során nem kerül pótlásra a belső falfelületekről levert vakolat, így bemutatható lesz az eredeti, téglasorokból álló falazati struktúra. 

A 19. század végén a Vár déli részén kialakított épületegyüttes meghatározó eleme volt a Szent György térre néző Honvédelmi Minisztérium és a vele egybe építtetett, de főhomlokzatával északra, a Dísz térre nyíló neoreneszánsz stílusú Honvéd Főparancsnokság. Mindkét épület a Kallina Mór vezette építész műterem munkája.

A második világháborúban az épületben jelentős károk keletkeztek. Budapest ostroma után a sérült felső emeleteket fokozatosan visszabontották, holott az épületről készült régi felvételek alapján a szakemberek úgy vélik, akkori állapota megőrizhető lett volna. Az 1950-es években megindult bontások a részlegesen használt épületen folytatódtak az 1990-es évek végéig, meghagyva az egykori főparancsnokság úgynevezett lábazati zónáját. Végül csak az épület északi részének alsó szintjei maradtak meg, amelyek azóta is üresek.

Az épület rehabilitációjával párhuzamosan zajlik a Budai Várnegyed egészének kulturális fellendítése, a Várkert Bazár megújítása, amely fejlesztések egy komplex, tartalmilag szervesen összekapcsolódó koncepció mentén valósulnak meg.

A 697,7 millió forintnyi felújításra szánt keretről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Nagyon meglepték Nadalt

Nagyon meglepték Nadalt

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért