szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy hétszázmillió forintot csoportosított át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a Honvéd Főparancsnokság a budai Várban lévő egykori épületének részleges rehabilitációjára, amely előreláthatólag jövő nyáron fejeződhet be.

Zumbok Ferenc, a Várkert Bazár felújításával és a Várnegyed hosszú távú fejlesztésével megbízott kormánybiztos szerdán a helyszínen tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a Honvéd Főparancsnokság egykori épületének rekonstrukciója a Budai Várnegyed hosszú távú fejlesztésének keretében valósul meg. Az épület megmaradt torzóját oly módon kívánják visszakapcsolni a Várnegyed vérkeringésébe, hogy az épületet különböző kulturális és turisztikai feladatokkal ruházzák fel.

"Az épület a második világháborúban súlyos károkat szenvedett, felső két szintje teljesen megsemmisült. Meglehetősen romos, rossz állapotban van, szégyene a budai várnak, így a kormány elsődleges feladatának tekinti az épület rekonstrukcióját. Szeretném hangsúlyozni, hogy az épület végleges funkciója még nem dőlt el, ezért az előreláthatólag a jövő év elején megkezdődő munkálatok elsősorban az állagmegóvásra koncentrálnak, semmi olyan beavatkozást nem tervezünk, amely befolyásolhatja az épület későbbi funkcióját" - hangoztatta a kormánybiztos.

Zumbok Ferenc szerint a rekonstrukciós munkálatok célja, hogy az épületmaradvány olyan műszaki állapotba kerüljön, hogy megnyitható legyen a látogatók számára, és a Budai Vár turisztikai értékeit bemutató információs és kulturális funkciókat lehessen a falai közé költöztetni. Ilyen módon az épület alkalmas lesz turisztikai és kulturális információk közvetítésére, kiállítások, vetítések, színházi és zenei programok megrendezésére, valamint vendéglátóegységek kialakítására.

A felújítás főbb lépései az állagmegőrző munkálatokon túl a szabad átjárás biztosítása a Várba a korábban befalazott nyugati kapu megnyitásával, valamint az épület központi elemeként szolgáló, loggiával bővített négyzetes udvar használhatóvá tétele. A munkálatok során nem kerül pótlásra a belső falfelületekről levert vakolat, így bemutatható lesz az eredeti, téglasorokból álló falazati struktúra. 

A 19. század végén a Vár déli részén kialakított épületegyüttes meghatározó eleme volt a Szent György térre néző Honvédelmi Minisztérium és a vele egybe építtetett, de főhomlokzatával északra, a Dísz térre nyíló neoreneszánsz stílusú Honvéd Főparancsnokság. Mindkét épület a Kallina Mór vezette építész műterem munkája.

A második világháborúban az épületben jelentős károk keletkeztek. Budapest ostroma után a sérült felső emeleteket fokozatosan visszabontották, holott az épületről készült régi felvételek alapján a szakemberek úgy vélik, akkori állapota megőrizhető lett volna. Az 1950-es években megindult bontások a részlegesen használt épületen folytatódtak az 1990-es évek végéig, meghagyva az egykori főparancsnokság úgynevezett lábazati zónáját. Végül csak az épület északi részének alsó szintjei maradtak meg, amelyek azóta is üresek.

Az épület rehabilitációjával párhuzamosan zajlik a Budai Várnegyed egészének kulturális fellendítése, a Várkert Bazár megújítása, amely fejlesztések egy komplex, tartalmilag szervesen összekapcsolódó koncepció mentén valósulnak meg.

A 697,7 millió forintnyi felújításra szánt keretről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!