szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alacsony ingatlan kockázati prémium, magas befektetési aktivitás, erős helyi kis-és középvállalati szegmens, valamint érett és kiszámítható szabályozói környezet – ezek a tényezők befolyásolják az adott várost abból a szempontból, hogy vonzó vagy éppen kevésbé érdekes irodalokációként tekintenek rá a bérlők és a befektetők.

Ha egy sikeres befektetési piac fő kritériumain alacsony ingatlankockázati prémiumot és magas befektetési aktivitást kell érteni, akkor kevés ilyen piac van ma Európában, de ez főképpen az általános gazdasági-finanszírozási helyzetből adódik. Szintén fontos definiálni mi egy sikeres üzleti lokáció. Talán ma Magyarországon ezt elsősorban a nemzetközi befektetési hajlandóság alapján mérjük, vagyis, hogy milyen helyet foglal el Budapest egyes versenyképességi felmérésekben - véli Polster Tamás, a DTZ szenior igazgatója, az EMEA régió tanácsadási vezetője.

Ugyanakkor egy érett irodapiacot csak nagyon kis mértékben határoz meg az újonnan belépő nemzetközi cégek aktivitása. Az irodaterületek túlnyomó többségét helyi kis és közepes vállalatok bérlik, illetve olyan multinacionális cégek, amelyek stabilan a helyi vagy regionális piacot szolgáljak ki.

Az irodapiac alapvető problémája Budapesten szerintem nem elsősorban a külföldi befektetések elmaradásában keresendő, hanem a helyi kkv-szektor gyengeségében. A mai budapesti irodapiacnak nevezett mintegy 3 millió négyzetméter terület csak egy kis hányada a tényleges piaci igénynek, mert a kkv-k nagy részének még nem megengedhető modern bérirodaház használata. Hasonló szerkezetű nyugat-európai városokban a modern irodapiac gyakorlatilag lefedi a teljes igényszintet. Brüsszelben például. több mint 10 millió négyzetméter modern irodapiacra van ma igény – mondta Polster Tamás.

Budapest akkor lesz sikeres üzleti lokáció és sikeres ingatlanbefektetési piac, amikor a helyi kkv-hálózat megerősödik: ez fogja 3 millióról 6-ra felvinni az igényszintet és minőségi fejlesztések számara elfogadható bérleti színvonalat teremteni. Természetesen fontosak a nagy nemzetközi cégek és meg kell teremteni számukra a belépés feltételeit, de nem ezek fogják a piacot meghatározni – tette hozzá a szakember.

Ugyanakkor, nem lehet figyelmen kívül hagyni a fejlesztési szabályozási környezetet sem, aminek Közép-Európában sokszor a teljes hiányát lehetett tapasztalni. Jelentősen csökkenti a kockázati prémiumot, ha tudatosan lehet tervezni és szabályozni városi szinten, ha pontosan lehet tudni; hogy hova és milyen mennyiségben lehet üzleti célú ingatlant (irodaház, bevásárlóközpont) fejleszteni. A sikeres fejlett nyugat-európai piacokon évtizedek óta erősen korlátozzák a nagyméretű kereskedelmi egységek fejlesztését és ennek nem csak a társadalom, de a befektetők is élvezik a hosszú távú előnyeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos