szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az építési kérelmeket és a terveket januártól már - az ügyfélkapun belépve - az interneten is be lehet nyújtani, az ügyek kezelése pedig elektronikus úton történik. A projekt EU-s pénzből, a magyar állam összesen 1,1 milliárd forintos társfinanszírozásával valósul meg.

Január 1-jétől az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat már elektronikus úton is kezdeményezhetik a polgárok, az új rendszer kényelmesebb, gyorsabb lesz, mint a hagyományos papír alapú ügyintézés - közölte Felkai László, a Belügyminisztérium (BM) közigazgatási államtitkára a programot ismertető szombati budapesti rendezvényen.

A projekt az Európai Unió és a magyar állam összesen 1,1 milliárd forintos társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg. A közszolgáltatásnak köszönhetően az állam éves szinten mintegy másfél milliárd forintot takaríthat meg.

A program lényege, hogy a kérelmeket és a terveket januártól már - az ügyfélkapun belépve - az interneten is be lehet nyújtani, az ügyek kezelése pedig elektronikus úton történik. A hatósági ügyintézés során az ügyintézők az úgynevezett ÉTDR-rendszerben (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer) tárolt elektronikus adatok alapján döntenek. Az új rendszer lehetőséget ad egyebek mellett a határidő-hosszabbítási és a jogorvoslati eljárások kezdeményezésére is.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a jövőben az építési naplót is elektronikusan tölthetik ki, így abba bármelyik érdekelt betekinthet, és meggyőződhet arról, hogy az adott munkát elvégezték-e. Szavai szerint ezzel a megoldással az építési fegyelem is javulhat Magyarországon.

A rendszer készen áll az e-közigazgatás egyéb részeihez történő csatlakozásra is, így lehetővé válik többek között az illetékek és szolgáltatási díjak elektronikus fizetése is.

A mostani uniós programtól ugyan független, ám a feladatokkal mégis összefügg, hogy az építésügyi hatósági engedélyezési eljárás január 1-jétől az önkormányzatoktól járások szintjére kerül.

Szaló Péter, a BM területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára a rendezvényen arról beszélt, hogy - az Országgyűlés által ősszel elfogadott törvénymódosítási csomagnak is köszönhetően - az építésügy óriási változás előtt áll, és 2013. január 1-jén "szinte minden megváltozik" a területen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!