szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egykori Balettintézet jelenlegi tulajdonosa szándéknyilatkozatot írt alá az épület eladásról – közölte a terézvárosi önkormányzat sajtóosztálya kedden. A szándéknyilatkozat aláírását a tulajdonos magyarországi képviselője is megerősítette.

Orbán "portugálos" törvényjavaslatot kért Tarlóstól
Az egykori Ballettintézet épületének ügyét korábban Orbán Viktor maga is felvetette Tarlós Istvánnak. Amikor májusban az új BKK-buszokat kipróbálva épp a használaton kívüli Balettintézet előtt robogtak el, a kormányfő azt kifogásolta, hogy a palota a "portugálok" kezében van, és gyakorlatilag felszólította Tarlós Istvánt, hogy a főváros terjesszen be egy törvényjavaslatot annak érdekében, hogy az épületet a magyar állam visszaszerezhesse. Az Origo akkor megtudta, hogy a VI. kerület szándéka szerint szigorúan büntetné azokat a befektetőket, amelyek világörökségi területen lévő ingatlanokat hagynak üresen állni. Ha pedig ez nem járna eredménnyel, az állam visszavehetné az épületeket. A kerület az akkori beszámoló szerint fel is vette a kapcsolatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, hogy elkészítsék az ehhez szükséges törvénytervezetet.

A jelenlegi tulajdonos, a portugál QPR Investimentos S.A. és a Zara Invest A.G., mint leendő tulajdonos szándéknyilatkozatot írt alá az Andrássy út 25. alatti épület tervezett adásvételével kapcsolatban – közölte a Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda.

Mint írták, a Balettintézet Budapest egyik leghíresebb jelképe, ezért kiemelten fontosnak és közös érdeknek tartják a megfelelő hasznosítását.

Az ügyvédi iroda közleményében hozzátette, hogy az adásvétel során az épület tulajdonosa nem feledkezik meg a Balettintézet jelentőségéről, annak történelmi, építészeti és műemléki értékéről, ezért olyan jól ismert befektetőt részesít előnyben, akinek a múltbéli tevékenysége a hotelfejlesztési szektorban biztosítja az épület megfelelő hasznosítását.

Amennyiben a felek megkötik a végleges szerződést, és az új tulajdonos birtokba veheti az épületet, akkor azt a Zara Invest AG felújítja, és ötcsillagos szállodát alakít ki az épületben – olvasható a közleményben.

©

A VI. kerületi önkormányzat üdvözölte, hogy megkezdődik az épület helyreállítása, ugyanakkor elvárják, hogy a beruházás állásáról, az egyes munkafázisokról folyamatos tájékoztatást kapjanak a befektetőtől. Hozzátették, a tulajdonos jogi képviselője májusban jelezte az önkormányzatnak, hogy a palotára még 2011-ben kiadott építési engedély idén szeptember 5-i lejárta előtt értékesíteni kívánja az ingatlant.

A bank olyan, biztos anyagi háttérrel rendelkező befektetőnek akarta eladni a másfél évtizede üresen álló palotát, amely a lehető leghamarabb el tudja kezdeni a palota felújítását – írták.

A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett, 1883-86 között épült Drechsler-palota évtizedeken keresztül adott otthont az Állami Balettintézetnek. Az Operaházzal szemben álló épületet 1997-ben értékesítette 220 millió forintért a VI. kerület akkori vezetése.

A következő városvezetés a vételárat megduplázta, és a vevő Andrássy 25. Kft. további 900 millió forintot fizetett a balettintézet és a többi bérlő kiköltöztetésére. Tíz évvel később az izraeli tulajdonos 7,5 milliárd forintért adta tovább egy portugál cégnek az ingatlant, amely jelenleg a portugál bank kezében van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!