szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Néhány héten belül eredményt hirdethetnek a szegedi lézerközpont kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljáráson, és a tervek szerint még idén elindulhat az építkezés. Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője szerdán újságíróknak azt mondta: a kivitelezési tenderen öt érdeklődő volt, végül három cégtől két ajánlat érkezett, most ezek értékelése folyik.

A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek rendkívül szigorú előírásoknak kell megfelelnie, ezek különleges műszaki megoldásokat igényelnek, és ezért is kellett szeptember végéig meghosszabbítani a kivitelezési ajánlatok benyújtási határidejét. A központ az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásai közül lesz az egyik.

A 61,3 milliárd forintos összköltségű tudományos nagyberuházást két fázisban valósítják meg.

A 37 milliárd forintos költségű első építési ütemet és a technológiai fejlesztések egy részét 2015-re fejezik be, 2016-ban pedig elkezdődhetnek a kutatások. A második ütemben ma még nem létező technológia kialakítása zajlik majd, a központ teljes tudományos kapacitása pedig 2018-ban válik elérhetővé.

Bizonyos lézerberendezések közbeszerzési eljárásait is kiírták már, más eszközök pedig kutatás-fejlesztési együttműködések nyomán kerülnek Szegedre – mondta Lehrner Lóránt.

Tölgyesi Viktória koordinációs igazgató szerint a kutatóközpont körülbelül 400 munkahelyet teremt 2016-ig, ezek jelentős része világszínvonalú kutatói állás. A tudományos vezetők többségét már megtalálták, folyamatosan hirdetnek kutatói, illetve műszaki álláshelyeket.

A kutatóközpont létrehozása hozzájárul a nemzetközi szinten is elismert teljesítményt nyújtó magyar kutatók hazatelepüléséhez. Így például a kutatói főmérnök, Brockhauser Sándor is franciaországi állását cserélte fel a szegedi pozícióra – közölte az igazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!