szerző:
MTI

Felújítják az 1970-es árvízben elpusztult Nagygéc régóta pusztuló református templomát, amely turisztikai attrakcióként a Kárpát-medence történelmének állítana emléket. Forján Zsolt csengeri polgármester szerint a munkához 562 millió forint támogatást nyertek. A munkát már elkezdték, jövőre fejezik be. A templom mellé kilátótornyot, látogatóközpontot építenek és egy emlékparkot is kialakítanak.

Az 1970. május 13-án bekövetkezett árvíz szinte romba döntötte a szabolcs megyei Nagygécet, de az akkori hatóságok nem engedélyezték az újjáépítését. Árvízvédelmi szempontokra hivatkoztak. A Csengerbe és Csengersimára kitelepített 760 lakó nem térhetett haza, a község temploma azóta pusztult.

Az épület hajója az Árpád-korból, szentélye Mátyás király korából maradt fenn.

Most felújítják az egytornyos, egyhajós, támpilléres szentélyű teremtemplomot, amelynek külső falán térdmagasságban jelzés mutatja, hogy meddig ért a települést elborító víz 44 évvel ezelőtt. Az imaház bejárata mellett felirat örökíti meg a négy évtizeddel ezelőtti "szándékos falurombolást".

A templomnál létrejövő turisztikai attrakció a magyarság teljes történelmét átfogja majd, interaktív módon, számítógép segítségével jeleníti meg és tanítja a nagy történelmi eseményeket – magyarázta a polgármester.

Az emlékparkba telepített őshonos Kárpát-medencei fák mellett kirajzolódnak majd a történelmi Magyarország és a jelenlegi határvonalai. A honfoglaló ősöknek őrtűz oszlop állítana emléket. A ligetben további 200 emlékoszlopot állítanak, amelyeken a Kárpát-medencei települések ezrei üzenhetnek az utókornak.

A látogatóközpontban külön termet rendeznek be a nagygéci híres családok emlékének és filmen mutatják majd be a település életét, amelyek egy ideje újra vannak már lakói.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!