szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Westminster új és ifjú (alig 25 éves) hercege 9 milliárd fontos vagyon boldog tulajdonosa. Ezt édesapjától, az előző Duke-tól örökölte. Nagy Britanniában az örökösödési adó elvben 40 százalék is lehet. Elvben.

A királynő rokonának a 40 százalékos kulcs alapján 3,6 milliárd fonttal kellene gazdagítania az államkasszát. Ez majdnem annyi, mint amennyit örökösödési adó címen összesen befizettek az Egyesült Királyságban (4,7 milliárd font). Csakhogy az igazán nagy vagyonok örökösei ügyesen ki tudják kerülni az örökösödési adót. Jól látszik ez akkor, ha megnézzük: mennyi adót fizettek összesen a brit polgárok az elmúlt évben: 534 milliárd fontot, vagyis az örökösödési adó 1 százalékot sem tett ki.


Hogyan lehetséges ez?

A családi vagyonkezelés (Trust) adja meg erre a választ. Nem egyetlen személy az óriási vagyon tulajdonosa, hanem több- legalábbis névleg. A hatalmas családi vagyont azután több részre osztják és ezek a vállalkozások fizetnek adót évente rendszeresen. Maga a családi Trust viszont csak tíz évenként adózik. Az ifjú Hugh Grosvenor így semmiképp sem kényszerül arra, hogy sok pénzzel gyarapítsa Őfelsége kormányának kasszáját.

Nem tegnap kezdték az ingatlanvásárlást

A család gazdagságának alapja az ingatlan vagyon: London legértékesebb részein évszázadok óta a kezükben vannak mesés értékű telkek és házak. Egy jeles ős a napóleoni háborúk idején kezdte meg London belvárosának megszerzését. A Buckingham palota vagy a Parlament környékének jelentős része a család tulajdonában van. De vannak ingatlan befektetések a Szilícium völgyben is Kaliforniában. Összesen 11,8 milliárd font értékű ingatlan vagyont kezel a Grosvenor Group. Ez évente rendszeresen adózik: legutóbb 528 millió fontos jövedelmet vallott be, és ezután 58 millió fontot fizetett be adóként az államkincstárba.

Ugrik az EU-támogatás a földekre

A Wheatsheaf hasonlóan egy vállalkozás a családi vagyonkezelés tulajdonában. Elsősorban igen értékes mezőgazdasági területek vannak a kezén. (Westminster hercege az EU egyik fő kedvezményezettje a mezőgazdasági támogatások miatt- hasonlóan Őfelségéhez és a királyi család sok más tagjához. Számukra a Brexit komoly érvágást jelenthet.)

A tekintélyhez pénz is kell


Végül pedig ott van a Family Investment Office, mely szintén a családi vagyonkezelés kezén van. A famíliában csak kevesen számítottak az idősebb herceg halálára, hiszen az ex Duke mindössze 65 éves volt, ennek ellenére minden olajozottan megy, hiszen az adótanácsadók mindenre jó előre gondoltak. Sokan bírálják ezt a jogi konstrukciót Nagy Britanniában, de megváltoztatni aligha fogják. Ez biztosítja ugyanis a régi arisztokrata családok vagyonát. A királyi ház és az arisztokrácia - Franciaországgal ellentétben - megőrizte presztízsét. Vagyon nélkül ez aligha lenne lehetséges. Az ifjú Westminster hercegnek a jövőben aligha lesznek anyagi gondjai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!