szerző:
Ingatlannet
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár itthon egyértelműen a fővárosban a legdrágábbak a lakások, Európa több országában láthatunk az ellenkezőjére is példát.

Budapest nemcsak a legnagyobb és legnépesebb városa Magyarországnak, hanem a szeptemberi átlagárak alapján a téglalakásai is a legdrágábbak, méghozzá 2400 euró/négyzetméter (ez mai árfolyamon 857 ezer forint). Az árazási versenyben utánuk Székesfehérvár téglalakásai következnek, ahol 1600 eurót kell négyzetméterenként (571 ezer forint) fizetni. (Az elemzésében az európai országok adatai a numbeo, míg Magyarországon az Ingatlannet.hu statisztikájából származnak.)

Van, ahol ugyanakkor egészen kicsi az árkülönbség: Ausztriában például Bécs lakásainak 7400 eurós négyzetméterárától Salzburg lakásai átlagosan 1000 euróval olcsóbbak. Szlovéniában Maribor 2000 euróval van lemaradva Ljubljanától, Spanyolországban pedig a főváros mindössze 300 euróval hagyta le Barcelonát.

©

Az európai fővárosok közül Londonban ér a legtöbbet, 12500 euró/négyzetmétert (közel 4,5 millió forintot) egy lakás. Az Egyesült Királyságban lakásvásárlás szempontjából a második legdrágább város Cambridge, ahol pontosan két lakást kapnánk egy londoni áráért. Ugyanez a helyzet Franciaországban Párizs és Nizza között, valamint Oroszországban Moszkva és Szentpétervár között is.

A szomszédok közül Romániában és Horvátországban is mélyebben kell zsebbe nyúlni a vidéken, mint a fővárosban. Románia esetében Bukarestben 1900 euró/négyzetméter a lakások átlagára, míg Kolozsváron kétezer euró. Ennél sokkal nagyobb a különbség Horvátországban, ahol a fővárosi lakásár átlag 2900 euró négyzetméterenként, Dubrovnikban pedig meghaladja a nyolcezret is.

©

Olaszország, Svájc és Németország szintén olyan ország, ahol nem a főváros a legdrágább. A Rómában eladó lakások átlagos négyzetméter ára 6800 euró, Milánóban 8500 euró. A svájci fővárosi lakások átlag kínálati ára 7200 euró/négyzetméter, a legdrágább nagyvárosában 12 ezer. Berlinben pedig közel két négyzetmétert lehetne venni 11 000 euróért, míg Münchenben csak egyre futná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem pezsgőzik a világ a járvány idején – ezt pedig a franciák is megérzik

Nem pezsgőzik a világ a járvány idején – ezt pedig a franciák is megérzik

Ellenzéki javaslat alapján vonják vissza a civiltörvényt?

Ellenzéki javaslat alapján vonják vissza a civiltörvényt?

Magyarországon az új Ford Mustang Mach 1

Magyarországon az új Ford Mustang Mach 1